Jim Rickards voorziet eindejaarsrally goud

Volgens Jim Rickards, auteur van de boeken Currency Wars en Death of Money, hoeven we eind dit jaar geen renteverhoging van de Federal Reserve meer te verwachten. De markt schat de kans op een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in op honderd procent, maar zo lang de inflatie in een dalende trend blijft zal de Fed geen haast hebben om de rente te verhogen, aldus Rickards. En dat zou een nieuwe rally in goud kunnen ontketenen.

Ook verwacht Rickards dat de goudprijs naar $10.000 per troy ounce kan, omdat dat volgens hem de minimale prijs is waarbij er geen deflatie optreedt. Hij baseert dit cijfer op een berekening van de M1 geldhoeveelheid in de Verenigde Staten. Volgens een ruimere definitie van de geldhoeveelheid zou de goudprijs nog veel hoger kunnen zijn, aldus Rickards. Hieronder het interview met Daniela Cambone van Kitco.

Over de verwachte renteverhoging van de Federal Reserve

De markt verwacht dat de Federal Reserve de rente zal verhogen, wat betekent dat dit effect bij alle beleggingen al is ingeprijsd. Goud is iets gedaald door de verwachting van een renteverhoging, de obligatierente is wat gestegen… alles is geprijsd voor een renteverhoging. Maar wat als de Fed de rente niet verhoogt? Dan zullen al deze posities weer bijgedraaid worden. Dan zal goud stijgen, de euro stijgen en de dollar gaan dalen, de obligatierente dalen… Dat kan een nieuwe rally in goud veroorzaken.

In februari zei ik dat de Federal Reserve de rente wel zou verhogen in maart, terwijl de markt daar maar een 30% kans voor zag. Maar even later keerde de markt bij en gaf men opeens een 90% kans op een renteverhoging. Nu is de situatie precies omgekeerd en ik zal vertellen waarom.

De Fed heeft een dubbel mandaat, namelijk volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit. Die banengroei is al lang bereikt, want de werkloosheid staat op het laagste niveau in 17 jaar. Dat is dus geen afweging. Maar desinflatie is wel een serieuze zorg. De inflatie is al negen maanden op rij gedaald, van 1,9% naar 1,3%, verder weg van de doelstelling van de centrale bank. Er is nog één inflatiecijfer voor de Fed bijeenkomst en dat is op 30 november. Als het cijfer dan 1,3% of lager is, wat ik verwacht dat het zal zijn, dan is er geen kans dat de Fed de rente zal verhogen. En dan krijg je die complete ommekeer in de markt.

Over zijn koersdoel van $10.000 per troy ounce goud:

Dit cijfer is niet zomaar verzonnen en ik zei dit niet om aandacht of headlines in de kranten te krijgen. Het is de prijs die goud zou moeten hebben om deflatie te vermijden. Als je een goudstandaard had, of als je goud als referentiepunt zou gebruiken in een systeem met indirecte gouddekking, dan moet de goudprijs juist zijn ten opzichte van de hoeveelheid goud. De geïmpliceerde prijs van goud die niet deflatoir is ligt op $10.000 per troy ounce. En dat is een conservatieve schatting, want als je de M2 geldhoeveelheid zou gebruiken in plaats van de M1 en als je de dekking zou verhogen, dan kom je op $40.000 tot $50.000 per troy ounce.

Hoe ziet een wereld eruit waarin de goudprijs $10.000 is?

Als goud van $1.300 naar $10.000 gaat dan denken mensen misschien dat ze veel winst hebben, maar in feite zal het geld dan gewoon minder waard zijn. Het is dan gewoon een weerspiegeling van de inflatie. Dat is een wereld waarin je $12 betaalt voor een gallon benzine, $100 voor een troy ounce zilver, hogere grondstofprijzen, maar je behoudt dan je vermogen. Je zult misschien geen winst maken in reële termen, maar wel in nominale termen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

14 gedachten over “Jim Rickards voorziet eindejaarsrally goud

 • Bij 10.000 voor een ounce goud dan verdampen alle schulden flink, gaat echt niet gebeuren omdat de banken de koers bepalen en zij deze met papieren dumps tot stilstaan kunnen dwingen!!!

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Als jij fysiek goud wilt en de banken en goudhandelaren kunnen het niet leveren, dan wordt duidelijk dat de keizer geen kleren aan heeft. Je kunt de koers proberen te manipuleren met goud derivaten, maar ook dat werkt maar tot op zekere hoogte.

   Beantwoorden
 • joepdekat

  Djennis ik had het niet beter kunnen verwoorden.
  Dat is precies wat er gaat gebeuren net zo als er gebeurde met zilver in 2011.
  Maar mensen hebben een kort geheugen en reken zich graag rijk.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Voor mij heeft de Bitcoin alles in zich wat hoort bij een bubbel. Maar er doen wel veel meer mensen aan mee dan met zilver in 2011 en dat verklaart waarom het zo hard stijgt. De drempel om een Bitcoin te kopen is veel lager dan om zilver te kopen.

   Beantwoorden
 • ik kan mij vergissen maar ik meen een interview van Jim Rickards gezien te hebben waar hem de vraag gesteld werd of de genoemde $10.000/1troy ounce gold voor of na hyperinflatie die waarde zou hebben ,en volgens mij zei hij toen vandaag de dagwaarde van $10.000.
  Het kan mij ook iets te technisch geworden zijn dat ik het niet begrepen heb.
  te zien vanaf 10:14 https://www.youtube.com/watch?v=rHM49Lc2-so

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Ik vind het ook vaag dat hij zegt dat goud in een hyperinflatie scenario slechts koopkracht behoudt, terwijl alle papieren bezittingen waardeloos worden. Hoe moeten we dan nog spullen kopen? Dan kan niemand meer olie betalen bijvoorbeeld…

   Kijken we naar het voorbeeld van hyperinflatie in Weimar Duitsland, dan zien we ook dat je met goud opeens complete huizenblokken kon kopen. De koopkracht was toen vele malen groter omdat er niks anders was om mee te handelen dan ‘hard assets’. Zie ook het boek When Money Dies van Adam Fergusson…

   Beantwoorden
   • nou,ik denk dat het ook te maken heeft met de bubbels die klappen waar bijvoorbeeld ook de huizenmarkt geheel in elkaar zakt en een gezinswoning dan met een stukje goud(gestegen door hyperinflatie) te kopen is.
    Maar een pak melk zal niet in een bubbel zitten en dan kan een pak melk misschien wel €10,- kosten zoals Jim Rickards zegt.

    Beantwoorden
 • Poppenkast

  Ik kan mij niet voorstellen dat goud de Bitcoin achterna gaat. Alleen door een zeer forse inflatie kan goud verder omhoog. Speculanten versterken dan de rit. Als de beurs instort, en er een behoorlijke verdamping van liquiditeiten/vermogens plaatsvindt, heeft het drukpersen weinig zin gehad. Omdat massaal door particulieren ingestapt is, krijgen consumenten bestedingen, werkgelegenheid en winsten een klap. Tenslotte zullen flink wat banken omvallen, of de Centrale Banken zullen opgezwollen balansen van waardeloze titels krijgen. Arme belastingbetalers!!!

  Beantwoorden
 • Goud als waardemiddel en behoud van koopkracht. En prima hedge tegen Euro schulden.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Zeker weten. De meest liquide en makkelijkst te verhandelen vorm van tastbaar bezit die we kennen. Bitcoin doet alsof het goud is, maar de volatiliteit is nog te groot om een echte store of value te zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *