Jim Sinclair: “Goudprijs zal meer dan $100 per dag fluctueren”

Volgens goudkenner Jim Sinclair kan de goudprijs dagelijks schommelingen maken van meer dan $100 per troy ounce. Die verwachting baseert Sinclair op de laatste ontwikkelingen in de goudmarkt. Steeds vaker wordt fysieke uitlevering gevraagd van fysiek metaal, bijvoorbeeld op de Comex en bij het GLD ETF, een ontwikkeling die waarschijnlijk alleen maar sterker zal worden. Door dalende goudvoorraden in ETF’s en op de Comex zullen meer handelaren zich gaan afvragen wat hun papieren positie in goud nog waard is.


De vrees is dat de handelaren in de toekomst hun contracten op de Comex door aanpassing van de spelregels niet meer af kunnen wikkelen met fysiek goud. In plaats daarvan zullen alle contracten afgehandeld worden met cash, de zogeheten cash settlement. Als het zover komt zal het goud op andere plaatsen verhandeld worden tegen andere prijzen, zo denkt Sinclair. We gaan volgens hem terug naar de goudhandel zoals die was voor de introductie van de termijncontracten op goud. Het fysiek goud zal daarbij voor veel hogere prijzen verhandeld worden. Zelfs een prijs van $50.000 per troy ounce sluit hij niet uit, gezien de omvang van de ‘papieren goudmarkt’.

Goudprijs omhoog of omlaag?

In het bovenstaande scenario kan de goudprijs volgens Jim Sinclair meer dan $100 per troy ounce omhoog schieten. Waarschijnlijk doelt hij op de prijs van fysiek goud, want de prijs van papieren claims op goud zal juist gaan dalen als blijkt dat die claims minder waard zijn. Als de tegenpartij zijn verplichting niet kan nakomen (in dit geval fysiek edelmetaal uitleveren) zal men de waarde van de claims op goud moeten afschrijven. Die afschrijving van waarde vertaalt zich naar een daling van de goudprijs op de Comex, niet in een stijging. Als blijkt dat contracten niet meer met fysiek goud afgewikkeld kunnen worden zullen veel handelaren de termijnmarkt de rug toe keren, omdat de contracten dan geen geschikt instrument meer zijn om zich te hedgen tegen een valutacrisis. Een papieren claim op goud die niet omgezet kan worden in fysiek metaal is tenslotte ook een vorm van schuldpapier.

Goudcontracten die alleen met cash afgehandeld kunnen worden bieden geen bescherming tegen waardeverlies van een munt en hebben in die zin ook geen functie meer. Het uitsterven van de termijnmarkt voor goud zal gepaard gaan met een daling van de prijs voor termijncontracten, niet met een prijsstijging van meer dan $100 per dag die Jim Sinclair mogelijk suggereert. Wel zal de prijs van fysiek goud opnieuw bepaald worden, maar of dat met stappen van meer dan $100 per dag gaat…?

Jim Sinclair verwacht extreme volatiliteit goudprijs
Jim Sinclair verwacht extreme volatiliteit goudprijs

3 gedachten over “Jim Sinclair: “Goudprijs zal meer dan $100 per dag fluctueren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.