Jongeren en kleine spaarders ontdekken goud

Deutsche Wirtschafts Nachrichten schrijft dat steeds meer kleine spaarders en jonge mensen goud kopen. In Duitsland lijkt men niet onder de indruk te zijn van de daling van de goudprijs van dit jaar. Integendeel, uit een enquête blijkt dat steeds meer mensen de prijsdaling juist aangrijpen om fysiek goud te kopen. De afgelopen twaalf maanden werd er bij de verschillende Duitse goudhandelaren veel meer goud gekocht dan verkocht, zo blijkt uit een rondvraag van Deutsche Wirtschafts Nachrichten. De verhouding tussen verkoop en inkoop ligt op 10:1. Er wordt dus tien keer zoveel edelmetaal verkocht aan particulieren als wat handelaren van particulieren terugkopen.

Volgens Tim Schieferstein, oprichter en directeur van SOLIT Edelmetall Handelsgesellschaft mbH, voeren de bezitters van edelmetalen geen pro-cyclisch aankoopbeleid. “Ondanks de prijsdaling van goud en zilver hebben ze vrijwel geen posities van de hand gedaan, integendeel. De zwakke prijsontwikkeling van beide edelmetalen werden juist aangegrepen om posities uit te breiden. Dit is een duidelijk teken dat de fundamenten van goud begrepen worden, en dan met name de recessie-bestendige eigenschappen van het metaal.”

Wordt er meer goud gekocht?

Wordt er meer goud gekocht? (Bron: Deutsche Wirtschafts Nachrichten)

Groter publiek voor goud

Sinds 2008 spreekt het gele metaal een steeds grotere doelgroep aan. Jongere mensen van 25 tot 40 jaar tonen steeds meer belangstelling voor het sparen in edelmetaal. Ook zijn er steeds meer kleine spaarders die kopen. Volgens munthandelaar René Lehmann is die verandering goed zichtbaar, want sinds een jaar krijgt hij steeds meer klanten die zeer kleine volumes afnemen.

Volgens handelaar Hans-Bernhard Muller heeft er de afgelopen vijf jaar een verschuiving plaatsgevonden in het klantenbestand. “Het zijn niet langer de 60-plussers die munten kopen en verzamelen. Vooral producten als de gouden en zilveren Lunar munten trekken meer en meer jong publiek aan”.

Ook Jaap Raijmans, oprichter en directeur van Goudstandaard, herkent zich in deze trend: “We krijgen ook steeds vaker klanten die kleine bestellingen plaatsen, bijvoorbeeld voor één gouden munt of een klein aantal zilveren munten. Dit zijn vaak ook de klanten die op terugkerende basis edelmetalen kopen als vermogensbescherming”.

Is er verandering in het publiek dat goud koopt?

Is er verandering in het publiek dat goud koopt? (Bron: Deutsche Wirtschafts Nachrichten)

Prijs blijft onder druk staan

De toenemende vraag naar fysiek goud uit zich nog niet in een hogere prijs. Dat komt omdat de prijs tot stand komt op de termijnmarkt, waar handelaren papieren claims kunnen verhandelen. Dat gebeurt in volumes die vele malen groter zijn dan de volumes in de markt voor fysiek edelmetaal, omdat slechts een fractie van de handel in dit soort contracten met fysiek goud of zilver wordt afgewikkeld. Door alle afgeleide beleggingsobjecten is er veel fictief aanbod van goud, dat zet de prijs onder druk. Het is de vraag hoe lang de goudprijs op dit niveau kan blijven, aangezien het voor sommige goudmijnen al niet meer rendabel is om tegen de huidige marktprijs naar goud te zoeken.

Is de goudprijs realistisch?

Is de huidige prijs realistisch? (Bron: Deutsche Wirtschafts Nachrichten)

Geen schaarste aan goud

Ondanks de stijgende vraag naar fysiek goud is er nog geen sprake van tekorten in Duitsland. De standaardproducten zoals goudbaren zijn nog volop verkrijgbaar. De echte schaarste zit alleen in oude munten waar men van tijd tot tijd een hoge premie voor neertelt. Silke Stadler, directeur van Chiemgau Edelmetallhandels kan dat bevestigen: “Onze goud bestellingen bij alle leveranciers worden snel geleverd, er zijn dus geen tekorten.”

Op de Nederlandse markt is er ook geen sprake van een tekort aan edelmetaal. Volgens Gorka Bemer, handelaar bij Goudstandaard, kunnen alle gangbare artikelen snel en in grote aantallen geleverd worden. “Sommige munten zijn wat beter verkrijgbaar dan andere, maar over het algemeen zijn de premies laag en is er voldoende voorraad”.

Steeds meer jonge mensen kopen goud

Steeds meer jonge mensen kopen edelmetaal

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders