JP Morgan wint rechtszaak over manipulatie zilver

JP Morgan wordt al jarenlang verdacht van manipulatie van de zilverprijs, door op gezette tijden grote hoeveelheden contracten voor levering van zilver op de markt te brengen. Door in korte tijd veel zilver op papier te verkopen zakt de prijs, omdat er onvoldoende kopers in de markt zijn om het plotseling toegevoegde aanbod op te kopen. Pas bij een lagere prijs is er voldoende vraag om al het aanbod op te vangen.

Maandag deed rechter Robert Patterson uitspraak in deze zaak. De aanklagers konden voldoende duidelijk maken dat JP Morgan in een positie is om de zilverprijs te manipuleren, de bank maakte daar zelfs geen bezwaar tegen. Maar volgens de rechter konden de aanklagers onvoldoende bewijs aanleveren dat JP Morgan “de intentie heeft om de prijs van zilver laag te houden” en daaaar handelde. Na afloop van de rechtszaak waren JP Morgan noch de advocaat van de zilverbeleggers bereikbaar voor commentaar.

Manipulatie

De beleggers noteerden tussen 2010 en 2011 in totaal 43 aanklachten die betrekking hadden op acties van JP Morgan. De bank zou honderden  miljoenen dollars verdiend hebben dankzij manipulatie van de zilverprijs. De aanklacht van beleggers tegen HSBC over hetzelfde onderwerp werd in 2011 al ingetrokken, maar tegen JP Morgan en nog 20 andere personen liep nog een rechtszaak. JP Morgan werd ervan verdacht tussen 2007 en 2010 de zilverprijs te ‘verstoren’, door in zeer dunne handel grote hoeveelheden contracten op de markt te brengen.

De Amerikaanse toezichthouder CFTC pakte het verhaal over manipulatie op de zilvermarkt op in 2008. Twee jaar later werd er nieuwe wetgeving ingevoerd om de macht in te perken van handelaren die de prijs proberen te manipuleren.

Het lijkt erop dat beleggers, die jaren gewacht hebben op de resultaten van het onderzoek van de CFTFC, blij worden gemaakt met een dode mus. JP Morgan heeft weliswaar macht om de zilverprijs te beïnvloeden, maar beleggers slagen er niet in aan te tonen dat ze door handelen van de bank persoonlijk schade hebben geleden.

JP Morgan blijft ongrijpbaar voor de kleine zilverbeleggers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.