Kirgizië roept bevolking op goud te kopen

De centrale bank van Kirgizië roept alle 6 miljoen inwoners van het land op goud te kopen. Volgens de gouverneur van de centrale bank, Tolkunbek Abdygulov, zouden zij in het ideale geval tenminste 100 gram goud moeten bezitten.

“Goud kun je voor de lange termijn bewaren. Ondanks de prijsschommelingen op de internationale goudmarkt behoudt het edelmetaal voor de bevolking haar waarde. Ik wil proberen deze droom sneller in werkelijkheid te brengen”, zo verklaarde Abdygulov tegenover Bloomberg.

De bevolking van Kirgizië spaart op dit moment vooral in de eigen valuta, maar op het platteland wordt ook vee gezien als een soort spaarmiddel. Als het aan de centrale bank ligt moet de bevolking meer goud kopen als alternatieve vorm van vermogen.

Goud kopen

De centrale bank van Kirgizië speelt – in tegenstelling tot de meeste andere landen in de wereld – een zeer actieve rol in de goudmarkt. Sinds twee jaar verkoopt ze baren van 1 gram tot en met 100 gram goud en biedt ze ook de mogelijkheid van verzekerde opslag. Ook bieden commerciële banken in het land opslag van edelmetalen aan.

“We hopen dat onze bevolking leert spaargeld te spreiden in bezittingen die meer liquide zijn en die – nog belangrijker – in staat zijn hun waarde te behouden. Voor Kirgizië is goud een alternatief beleggingsinstrument. De centrale bank garandeert de liquiditeit van het goud, omdat we niet alleen goud verkopen, maar ook alle baren die we geproduceerd en verkocht hebben weer terugkopen.”

kirgizie-goudvoorraad

Centrale bank Kirgizië breidt goudreserve uit (Bron: Bloomberg)

Goudmijnsector

Goud is een belangrijk exportproduct voor de economie van Kirgizië. De mijnbouwsector haalt jaarlijks ongeveer 20 ton van het edelmetaal uit de grond, waarvan het grootste deel voor de export bestemd is. Als het aan de gouverneur van de centrale bank ligt moet een groter deel daarvan door de eigen bevolking gekocht worden.

Sinds zijn aantreden in 2014 heeft gouverneur Abdygulov verschillende stappen gezet om het bezit van edelmetaal onder de eigen bevolking te stimuleren. Niet alleen door kleine goudbaren in productie te nemen, maar ook door de nationale goudreserve uit te breiden van 2,6 naar 4,5 ton. Daarmee bewaart de centrale bank nu 10% van haar reserves in het edelmetaal.

ubs-gold-bars

Centrale bank roept bevolking op goud te kopen

Spreiding

Abdygulov is enthousiast over het edelmetaal, maar hij wil de bevolking niet oproepen om alle dollars nu opeens te verkopen. Hij adviseert de bevolking spaargeld op te splitsen tussen drie verschillende componenten: binnenlandse valuta, vreemde valuta en goud.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected]om of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders