Koen Lauwers over de toekomst van goud

Edelmetaal-info sprak met Koen Lauwers over de laatste ontwikkelingen op de goudmarkt en de evolutie van de goudprijs. Lauwers is onafhankelijk financieel analist en doet voor verschillende opdrachtgevers onderzoek naar de goudmarkt en de grondstoffenmarkt. Zijn werk wordt online en in gedrukte vorm gepubliceerd.

1. Welke factoren zorgen er nu volgens jou voor dat de prijs maar in die fase blijft hangen?

De consolidatiefase is volgens mij voorbij. Verschillende technische steunniveaus, in zoverre die iets te betekenen hebben in een gemanipuleerde markt van papieren goudcontracten, zijn gesneuveld. Dit betekent dat de papiergoudbeheerders nu snel kleur moeten bekennen. Ofwel worden nieuwe dieptepunten opgezocht ofwel volgt er een snel V-herstel. Het kan op korte termijn werkelijk alle kanten uit in dit papiercasino. Voor wat het waard is, denk ik dat de zogenaamde India-put uit 2009 zal standhouden. Toen kocht India 200 ton goud van het IMF aan ongeveer 1045 dollar.

Dit was de laatste keer dat er met een dergelijke grote hoeveelheid werd geschoven binnen de wereld van centrale banken, wat aangeeft dat de herverdelingsoperatie bijna is afgerond. Merk op dat dit niveau ook wonderwel samenvalt met de prognoses van Goldman Sachs. Zoals we weten is enige vorm van zwarte humor deze jongens niet vreemd (zie april 2013). Daarnaast kan de prijs ook niet langdurig onder de productiekost terugvallen of de meeste mijnactiviteit valt binnen de kortste keren stil. Bij een meerderheid van de mijngroepen is het nu al alle hens aan dek. Kijk naar de prestatie van de goudmijnaandelen tegenover de brede markt en je ziet wat ik bedoel. Deze mijnproductie is het smeermiddel (onderpand) van de Comex-termijnhandel. Zet de daling zich wel door, dan kan het heel snel over en uit zijn met papiergoud.

2. Welke factoren gaan er voor zorgen dat de goudprijs zal stijgen?

Merk op dat ik in het vorige antwoord bewust de term papiergoud gebruikte. De (evoluerende) rol van fysiek goud in het monetaire systeem staat hier volledig los van. Momenteel kun je op micro-niveau nog fysiek goud kopen aan de prijs van papiergoud. Dit is het mooiste geschenk dat de beheerders van het financiële systeem aanbieden. Profiteer ervan want dit goudvenster zal niet open blijven. Hyperinflatie is de enige mogelijke uitkomst van de monetaire politiek van de voorbije decennia die nu een orgelpunt bereikt. Er is al volop monetaire inflatie (balanstotaal Federal Reserve bijna maal zes sinds 2008) en ook inflatie van activaprijzen (beursrecords). Door de vervalste parameters (rente, vlottende valuta) zijn er geen betrouwbare ankerpunten meer. Het concept ‘waarde’ is daardoor helemaal uitgehold.

De gigantische schuldenberg die in de financiële wereldzeeën rond drijft, is de olifant in de kamer die bijna niemand wil zien. Hoe kan de wereldeconomie duurzaam groeien met een enorme schuldenlast die bovendien door dreigende deflatie nog zwaarder zou doorwegen? Antwoord: dit kan niet, vandaar dat op een bepaald moment een monetaire reset zich onvermijdelijk opdringt. Maar eer het zover is, zal de stimulipolitiek vrijwel zeker eerst nog eens in overdrive gaan. Fysiek goud is het enige ‘tegengewicht’ dat de monetaire autoriteiten op dat moment nog rest om hun in reële termen sterk in waarde verminderde (of helemaal waardeloze) andere activa te compenseren.

To match feature GOLD-FIXING/3. Welke factoren zijn denkbaar waardoor de goudprijs zal gaan zakken?

Op korte termijn ongetwijfeld veel. De financiële nieuwssites hebben altijd wel een verklaring klaar wanneer de goudkoers daalt. Diezelfde argumenten worden dan soms een dag later al opnieuw gebruikt om de omgekeerde beweging te verklaren. Het safe-haven argument is al lang niet meer aan de orde. Kapitaalstromen vluchten nu in de dollar omdat dit nu eenmaal de meest liquide markt is. Die beweging zet op zijn beurt een hele dynamiek in gang met gevolgen voor emerging markets, grondstoffen,… Voorlopig komt dit goed uit om de activaprijzen en dus het consumentenvertrouwen op peil te houden maar vergis u niet, als de pijngrens voor de Amerikaanse exporteurs bereikt is, zal de dollarindex zijn dalende trend gewoon terug hernemen.

4. Welk ‘broodje-aap-verhaal’ over goud wil je graag ontzenuwen?

Er zijn helaas meer broodje-aap-verhalen over goud dan er andere zijn. Het échte goudverhaal valt aan het brede publiek enorm moeilijk uit te leggen in die mate dat het zonder een basiskennis van de werking van het monetaire systeem en monetaire geschiedenis zelfs een hopeloze zaak is. Wanneer men blijft redeneren in termen als prijs, valuta en rendementen terwijl het in de grond eigenlijk gaat om de evoluerende rol van goud in het monetaire systeem, dan ben je al heel snel naast elkaar aan het praten. De ‘klassieke’ gold-bugs die de goudklok wel horen luiden maar niet zien waar de klepel hangt, zorgen nog voor meer verwarring en maken het zelfs extra moeilijk om goud echt te begrijpen. Je moet eigenlijk je hele mindset overhoop gooien om goud te begrijpen. Dat is voor velen een stap te ver. Begrijpelijk, maar niettemin spijtig.

5. Welk alternatief zou je graag voor goud willen aandragen?

Als waarde-opslagmiddel voor de langere termijn (en dan denken we in termen van generaties) is er naar mijn mening geen alternatief voor fysiek goud. Dit wordt door de monetaire geschiedenis ten overvloede aangetoond. De voorbije decennia zijn niet de regel maar de uitzondering.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo