“Krugerrand beste belegging uit Zuid-Afrika sinds 2000”

De gouden Krugerrand munt was de afgelopen zeventien jaar de beste belegging in Zuid-Afrika, zo concludeert Bloomberg Businessweek. Had je in 2000 als belegger deze gouden munten uit eigen land gekocht, dan had je daar nu een hoger rendement op gehaald dan met een belegging in de aandelenmarkt of vastgoedmarkt van Zuid-Afrika.

In de vijftig jaar dat de Krugerrand bestaat (de eerste exemplaren werden in 1967 geslagen) is de prijs van deze munt van 1 troy ounce goud gestegen van 27 naar 16.840 Zuid-Afrikaanse rand, een stijging van ongeveer 13,73% op jaarbasis. In Amerikaanse dollars steeg de waarde van dezelfde beleggingsmunt de afgelopen vijftig jaar van $35 naar naar $1.287, dat is een jaarlijks rendement van omgerekend 7,47%.

krugerrand-rendement

Gouden Krugerrand leverde meer rendement op dan aandelen en vastgoed (Bron: Bloomberg)

Gouden munten

De gouden Krugerrand was in 1967 de eerste gouden munt die speciaal voor beleggingsdoeleinden geslagen werd. Daarom staat er geen nominale waarde op de munt en bevat deze exact een troy ounce puur goud. Dat laatste is handig voor beleggers, omdat de goudprijs wereldwijd in troy ounce (31,1 gram) genoteerd staat. Zo weet je als belegger precies wat de munt waard is.

Later kwamen andere munthuizen met vergelijkbare beleggingsmunten, zoals de Amerikaanse Eagle, de Canadese Maple Leaf, de Mexicaanse Libertad en de Australische Nugget. Ook deze munten bevatten exact een troy ounce goud (of een fractie daarvan) en worden op basis van de goudwaarde verhandeld.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over ““Krugerrand beste belegging uit Zuid-Afrika sinds 2000”

 • joepdekat

  In Zimbabwe was het een nog betere investering geweest, maar we leven niet in een van deze bananenrepublieken. We leven in Europa en daar was de investering in goud niet zo goed.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Sinds begin 2000 is de goudprijs in de Eurozone gestegen van €285 naar €1.090 per troy ounce. Dat is een rendement van ongeveer 8,5% per jaar! Krijg je niet op je spaargeld hoor… De AEX stond toen volgens mij zelfs hoger dan nu.

   Beantwoorden
   • joepdekat

    het is maar waar je de lijn legt ben je ingestapt in 2012 dan heb je een heel ander verhaal

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

     Dat klopt, maar op de lange termijn is goud in de meeste gevallen een goede vorm van vermogensbehoud gebleken. Kijk eens hoe de wereld om je heen zich ontwikkelt met centrale banken die de economie kunstmatig in leven houden en de nul rente op je spaargeld. Dan zegt mijn gevoel dat goud nu steeds bijzonder ondergewaardeerd is.

     Maar misschien zie ik iets over het hoofd waardoor goud de komende jaren verder zal gaan dalen. Heb daar nog geen sterke argumenten voor gehoord, maar ik hoor ze graag.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *