Volgens onderzoeksbureau Metals Focus draait een kwart van alle goudmijnen in de wereld verlies bij een goudprijs van $1.100 per troy ounce. De gemiddelde kostprijs van de goudmijnsector lag in het eerste kwartaal van dit jaar op $878 per troy ounce, maar achter dat gemiddeld schuilen grote verschillen in kosten tussen de mijnen. Bij een goudprijs van $1.100 per troy ounce lijkt de sector als geheel nog steeds gezond, maar het zijn juist de enorme verschillen tussen de goudmijnen die het gemiddelde vertroebelen.

Vrijwel alle grote goudmijnbedrijven hebben wel één of meerdere locaties waar geld bij moet bij de huidige goudprijs. Kinross Gold Corp verwacht dit jaar een all-in kostprijs van $1.000 tot $1.100 per troy ounce, terwijl IAMGold rekent op een gemiddelde kostprijs van $1.075 tot $1.175 per troy ounce goud.

metals-focus-logo

Door de daling van de goudprijs draaien steeds meer mijnen verlies, maar dat betekent niet dat de productie op korte termijn gaat dalen. Veel mijnen hebben een hoge schuldenlast die ze moeten financieren en dat betekent dat ze cashflow nodig hebben. Alleen om die reden worden veel mijnen al gedwongen om te blijven produceren, ook als dat voor de aandeelhouders niets oplevert. Ook is het kostbaar om een mijn (tijdelijk) stil te leggen.

goldmine-indonesia-small

Kwart goudmijnproductie verlieslatend bij $1.100 per troy ounce