De nieuwe elektronische goudprijs fixing die twee jaar geleden werd ingevoerd verloopt nog steeds problematisch, zo meldt Reuters. Er wordt nog steeds te weinig goud verhandeld op dit nieuwe platform, met als gevolg dat de volatiliteit te hoog blijft. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor handelaren, producenten en afnemers, die contracten afsluiten op basis van deze referentieprijs.

In het verleden werd de referentieprijs voor goud twee keer per dag bepaald door een groepje van slechts vijf banken. De manier waarop de prijs werd vastgelegd was echter weinig transparant en gevoelig voor manipulatie, waardoor er onder druk van toezichthouders een nieuwe elektronische fixing kwam.

Goudprijs fixing volatiel

Met deze elektronische fixing kregen meer banken toegang tot het dagelijkse biedingsproces, maar door een aanpassing aan het elektronische handelsplatform in april konden vier van de veertien banken niet meer deelnemen aan het biedingsproces. Dat leverde gelijk problemen op, want de eerstvolgende handelsdag kwam er een fixing tot stand die $12,20 per troy ounce afweek van goud dat die dag op spot verhandeld werd. Een afwijking van 1% lijkt niet veel, maar in de goudhandel kan dat het verschil maken tussen een winstgevende deal en een deal die niets oplevert.

Analisten van Reuters bestudeerden de data van het elektronische handelsplatform en concludeerden dat er in de eerste drie weken na lancering een kwart minder goud verhandeld werd dan in de laatste drie weken van de oude fixing. Ook had de uiteindelijke fixing onder het nieuwe platform gemiddeld een drie keer zo grote afwijking van de spotprijs als de oude fixing.

Clearing

Het bedrijf Intercontinental Exchange (ICE) dat verantwoordelijk is voor de fixing heeft op 10 april besloten dat de goudcontracten die tijdens de fixing verhandeld worden ook direct afgehandeld moeten worden, de zogeheten clearing. Niet alle banken waren daarop voorbereid, want de China Construction Bank, UBS, Standard Chartered en Société Générale stopten vanaf dat moment met deelname aan de fixing. Uit een rondvraag van Reuters onder verschillende banken bleek dat het ontbreken van de benodigde ICT-systemen in veel gevallen de oorzaak was.

Een ander probleem dat voor volatiliteit zorgt is dat deelnemers aan de goudprijs fixing terughoudend zijn om liquiditeit te verschaffen tijdens het biedingsproces, omdat ze vrezen dat de toezichthouder dat ziet als prijsmanipulatie. Mede door het verscherpte toezicht besloot Deutsche Bank zich helemaal terug te trekken uit de goudprijs fixing.

De goudprijs fixing is al decennia lang een belangrijke benchmark voor de goudsector, maar door de snelheid waarmee het edelmetaal tegenwoordig verhandeld wordt is het lastiger om één representatieve referentiekoers vast te stellen. Ook krijgt de goudmarkt in Londen steeds meer concurrentie uit het Oosten, waar China inmiddels haar eigen goudprijs fixing in Chinese yuan heeft.

400-oz-Gold-Bars-AB-01

Nieuwe goudprijs fixing verloopt problematisch