Nieuwe goudsmelterij in Dubai

In Dubai bouwt men momenteel een nieuwe goudsmelterij met een capaciteit van 1.400 ton goud per jaar, zo lezen we op Goudstandaard. Met deze nieuwe smelterij wordt de internationale goudmarkt minder afhankelijk van Zwitserland, het land waar op dit moment meer dan de helft van al het goud in de wereld gesmolten wordt. Op dit moment heeft Dubai een smeltcapaciteit van ongeveer 800 ton, tegenover 3.000 ton voor Zwitserland.

De nieuwe smelterij wordt gebouwd door Kaloti Precious Metals, het bedrijf dat op dit moment al een smelterij in Dubai heeft met een capaciteit van 450 ton. Het bedrijf ziet de vraag naar goud uit Azië aantrekken en heeft een nieuwe smelterij nodig om aan die vraag te kunnen voldoen. Vorig jaar werd er via het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) een volume van 2.250 ton goud verhandeld, een stijging van 73% ten opzichte van 2012. Door haar ligging profiteert Dubai volop van de Aziatische vraag naar goud.

Dubai als knooppunt voor de goudmarkt

Door de gunstige ligging tussen het Midden-Oosten en de opkomende economieën in Azië is Dubai in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum voor goud. Het (DMCC) biedt al enige tijd futures goud aan en vanaf juni moet het ook mogelijk zijn om goud op een spotmarkt in volumes van 1 kilogram te verhandelen. Met deze spotmarkt wil Dubai ook juweliers en vermogende particulieren aan zich binden. In Londen is de 400 troy ounce (12,5 kg) Good Delivery goudstaaf de standaard voor transacties, maar dat soort volumes zijn alleen interessant voor centrale banken en institutionele beleggers.

Ondanks de grote daling van de goudprijs is het gele metaal alles behalve uit de gratie geraakt. Beleggers kopen minder goud, maar in Azië wordt dat meer dan goed gemaakt door huishoudens die hun spaargeld steevast omzetten in gouden munten, goudbaren en sieraden. Volgens Thomson Reuters GFMS bereikte de vraag naar fysiek goud vorig jaar een recordniveau, een trend waar Dubai bovenop zit.

Kaloti opent volgend jaar een nieuwe smelterij voor goud in Dubai

Kaloti opent volgend jaar een nieuwe smelterij voor goud in Dubai

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *