Olie en goud stijgen hard na Iraanse aanval op VS-bases

Bron: ANP/AFP/DFT

De olieprijzen stegen even met 5% nadat de Iraanse Revolutionaire Garde dinsdagnacht raketten afvuurde op twee luchtmachtbases in Irak die door de VS en de coalitietroepen worden gebruikt.

De Amerikaanse WTI-olieprijs dikte aan tot net iets boven $65 per vat, de in Europa gangbare Brent-olie steeg boven $72 per vat.

De Zwitserse frank en Japanse yen, vaak vluchtheuvels, stegen eveneens in waarde na de beschietingen met zeker twaalf raketten de basis Erbil in noord-Irak en de grotere Al Asad-basis in het westen van Irak.

Daarop daalden de beurzen in de VS en Japan met ruim een procent. In Azië noteert de Nikkei woensdagochtend 1,6% verlies, de Hangseng zakt 1,3% en de CSI 300 dipt met 1,3%. De markt koelde wat af nadat Teheran volgens persbureau Bloomberg meldde geen oorlog met de VS na te streven.

Energieminister Al Mazrouei van de Verenigde Arabische Emiraten, lid van het OPEC-oliekartel, meldde in reactie dat de oliemarkt „voldoende bevoorraad is” om verstoringen door spanningen in het Midden-Oosten te kunnen blijven leveren.

Ook goud ging dinsdag op woensdag naar het hoogste punt in acht jaar tijd, en koerste woensdasg boven $1600 per troy ounce (31,1 gram) en noteert rond 7:30 $1593. De instroom van beleggingsgeld in goud via indexvolgers of trackers naderde het record van 2572,8 ton van 20212.

Lagere beursopeningen Europa

Europese en Amerikaanse beurzen staan woensdag voor een lagere opening. De future voor de Dow Jones noteerde even 400 punten in het rood.

De luchtmachtbasis in het Iraakse Ain al-Asad en mogelijk andere doelen in het land zijn getroffen door een tiental ballistische raketten, bevestigden het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft volgens Amerikaanse media de verantwoordelijkheid voor het raketvuur opgeëist.

De Iraanse staatstelevisie meldde direct na de aanval kort de dood van tachtig Amerikaanse ’terroristen’. Volgens de Amerikaanse president Trump zijn er voor zover bekend echter geen slachtoffers gevallen.

De Iraanse regering meldde volgens Bloomberg later geen oorlog te zoeken met de Amerikanen. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft zij „proportionele vergelding” voor de Amerikaanse liquidatie van zijn generaal-majaar Qassem Soleimani afgerond.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *