Ongekende Spanning Op De Goud- En Zilvermarkt

Het had er de afgelopen dagen alle schijn van dat de drie dwaze dagen voor edelmetalen waren uitgebroken. Met zoveel papierenaanbod in de edelmetaalmarkten en een beperkt aanbod van fysiek zilver en goud, is het niet onlogisch dat de volatiliteit toeneemt. De belangen van hele grote spelers staan op het spel. De afgelopen dagen zijn slechts illustratief.
Met sterke fundamenten zijn de vooruitzichten op de lange termijn erg gunstig voor de edelmetalen, maar vanwaar dan die plotselinge daling gisteren?
De Chicago Mercantile Exchange (CME), de beurs voor de termijnmarkten voor goud en zilver, maakte maandag gedurende de handelsdag bekend dat zij de regels tijdens het spel gingen aanpassen. Vrijwel per direct.
De nieuwe regel die de CME bekendmaakte houdt in dat longs* meer onderpand (margin) moeten inbrengen. Maar liefst 30% meer. Een geschenk voor de shorts die hun positie op een hoog tempo zagen verslechteren. Het doet denken aan de gebroeders Hunt die begin jaren tachtig door eenzelfde maatregel heel hard uit de markt werden geperst.
De kopers en verkopers moeten volgens de regels van de CME een minimaal onderpand inbrengen willen zij een long of short positie, feitelijk een contract, kunnen aangaan. De zwakkere partijen onder de vele kopers moeten door de getroffen maatregel een hogere prijs voor hun positie betalen, en worden dus op zachte wijze uit de markt geduwd. De CME ziet klaarblijkelijk in de recente prijsstijging een risico voor een verstoorde markt.
De opwaartse prijsdruk was al aangekondigd op King World News. Volgens een anonieme insider uit London “is AziĆ« uit op het aanschaffen van veel fysiek zilver”. Anonieme tips kunnen drijfzand blijken te zijn, maar in dit geval leek de tip te kloppen. De prijs van zilver steeg fors de afgelopen week. Iets te hard voor de perma-shorts en die kregen door de nieuwe regels een helpende hand toegestoken.
Diezelfde Londense tipgever heeft weer van zich laten horen: “De enige shorts die over zijn worden gesteund door de Fed. Iedere andere partij is knettergek als die short gaat. Aziaten maken gebruik van het offensief van de shorts. Ze kopen tegen de lagere prijzen per ton in”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.