Ontdekkingen goudmijnen 85% gedaald sinds 2006

Goudmijnen moeten steeds meer moeite doen om nieuwe goudreserves aan te boren, zo blijkt uit cijfers die Bloomberg verzamelde. Ondanks het feit dat de sector veel meer geld investeert in exploratie wordt er bijna elk jaar minder goud gevonden. Vergelijk je de ontdekkingen van goudaders in 2015 met die van 2006, dan is er zelfs sprake van een daling van 85%.

Het wordt dus steeds moeilijker om nieuwe goudreserves te vinden, terwijl die juist zo belangrijk zijn om de productie op de langere termijn op peil te houden. Nog voordat bestaande goudbronnen uitgeput zijn moeten de mijnen al naar nieuwe reserves zoeken, omdat het een aantal jaar duurt om een nieuwe goudmijn operationeel te krijgen.

peakgold-1

Steeds minder nieuwe ontdekkingen in goudmijnsector (Bron: Bloomberg)

Minder reserves

De goudmijnsector heeft niet alleen moeite om voldoende nieuwe goudreserves te vinden, ook hebben ze door de lagere goudprijs moeten bezuinigen op de exploitatie van bestaande mijnen. Sinds 2012 zijn de investeringen van de mijnbouwsector met 41% gedaald, wat betekent dat ze niet genoeg investeringen hebben gedaan om alle reserves uit de goudmijn te halen. Door de lage goudprijs hebben mijnen vooral de hoge kwaliteit gouderts opgegraven.

Daarmee verlaagden ze de kosten per troy ounce, maar de keerzijde van deze aanpak is dat de totale opbrengst van de goudmijn daardoor daalt. Het gouderts dat achterblijft is niet interessant genoeg om te winnen, waardoor de economisch winbare goudvoorraad daalt. De totaal geïdentificeerde goudreserves van de sector zijn sinds 2011 met 40% gedaald tot het laagste niveau in tien jaar.

peakgold-2

Mijnen bezuinigen op de productiekosten (Bron: Bloomberg)

peakgold-3

Reserves worden niet aangevuld met nieuwe goudvondsten (Bron: Bloomberg)

Peak Gold

De productie van de goudmijnsector zit nog steeds in een opwaartse trend, maar als we deze cijfers naast elkaar leggen is het moeilijk voor te stellen dat deze trend nog lang zal aanhouden. Volgens BMO Capital Markets zal de productie van goudmijnen in 2019 een piek bereiken, om vervolgens in snel tempo te dalen. Ook Mark Bristow, directeur van mijnbouwbedrijf Randgold, verwacht in de komende jaren een zogeheten ‘Peak Gold’.

Een daling van de goudmijnproductie kan een grote impact hebben op de goudprijs. Minder nieuw aanbod betekent dat er meer geboden zal worden op bestaande goudvoorraden. Dat kan een opwaartse prijsdruk veroorzaken.

peakgold-4

Peak Gold in 2019? (Bron: Bloomberg)

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo