Pakistan verbiedt import goud

Pakistan heeft de import van goud per direct voor een periode van één maand verboden. De maatregel moet voorkomen dat veel buitenlandse valutareserves het land verlaten. Pakistan heeft met haar roepie hetzelfde probleem als India. Door de zwakke munt koopt men meer goud, met als gevolg dat de waarde van de munt nog verder zakt ten opzichte van buitenlandse valuta. Pakistan wil deze vicieuze cirkel doorbreken met een algeheel importverbod op goud, een verbod dat in eerste instantie één maand van kracht is.

India

Het importverbod in Pakistan is indirect het gevolg van de importbeperkende maatregelen in buurland India. De Indiase regering verhoogde de importheffing naar 8% en vereist dat handelaren minimaal 20% van hun import weer exporteren. Daardoor smokkelen Indiërs steeds vaker goud mee uit Pakistan, waar het edelmetaal sinds 2001 geheel is vrijgesteld van importheffing.

De import van goud in Pakistan verdubbelde in 2012-2013 ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het Pakistaanse Bureau voor de Statistiek is er in de periode 2012-2013 in totaal 6745 kilogram goud ingevoerd met een totale waarde van $346,26 miljoen. Het jaar daarvoor bedroeg de import slechts 3.267 kilogram, omgerekend $171,67 miljoen tegen de prijzen van die periode.

De verdubbeling van de import op jaar-op-jaar basis is voor een deel te verklaren door toenemende belangstelling vanuit eigen land en vanuit India. Door de verhoging van de importheffing in India verdubbelde de import van goud in Pakistan. In juni werd er 176,17% meer goud ingevoerd dan in de maand ervoor. Als we de cijfers van juni vorig jaar erbij leggen wordt de impact van de Indiase vraag al snel duidelijk: $40.250.000 in juni 2013 versus $14.575.000 in dezelfde maand van 2012.

Importverbod

De Indiase smokkel heeft dus bijgedragen aan de sterke stijging van de goudimport, maar daar betalen de Pakistanen nu ook de prijs voor. De hele maand augustus kunnen ook zij geen goud meer importeren uit het buitenland. In een officiële verklaring schrijft de regering het volgende:

“We hebben het ernstige vermoeden dat de regeling voor belastingvrije invoer van goud misbruikt wordt door sommige gewetenloze mensen en dat het nationale belang daardoor wordt geschaad. In plaats van dat het goud wordt gebruikt voor het beoogde doel, wordt het gesmokkeld naar India”.

De Pakistaanse regering probeert van de nood een deugd te maken. Ze stimuleert de markt om goud in de vorm van juwelen te exporteren naar India, zodat ook de Pakistaanse economie ervan profiteert. Waarschijnlijk is daar wel vraag naar, want Indiase juweliers kunnen hun goud sinds enige tijd niet meer achteraf betalen. Daardoor moeten ze alle voorraad voorfinancieren. De kosten daarvan worden doorberekend in de prijzen van de sieraden die de Indiase juweliers in de etalage leggen.

goldbars-6

Pakistan verbiedt import van goud voor een periode van één maand

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Pakistan verbiedt import goud

  • Hoe meer oorlog tegen goud wordt gevoerd hoe meer dit duidelijkheid over de waarheid verschaft .Er wordt in deze landen helemaal suf gekocht in goud .De grootste reden is volgens mij dat als het zo door gaat het geheim van de tekorten van de comex aanhet licht gaan komen .We staan op het punt van een historische gebeurtenis .Leg je edelmetaal weg en kijk 2 jaar niet naar de koers …bij wijze van spreken ,mvg Marcel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders