Palladiumprijs bijna op hoogste niveau in 16 jaar

De prijs van palladium steeg begin deze week naar $893 per troy ounce en staat daarmee bijna weer op het hoogste niveau sinds 2001. De prijs van het edelmetaal is sinds begin vorig jaar sterk gestegen door een sterk toegenomen belangstelling van beleggers.

Vorig jaar was palladium ook al het best presterende edelmetaal. Het edelmetaal bereikte in februari een bodem van $480 per troy ounce, om het jaar af te sluiten op een koers van $678 per troy ounce. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van het edelmetaal in dollars gemeten al met meer dan 28% gestegen.

Tekort aan palladium?

Palladium wordt vooral gebruikt in de auto-industrie, omdat het edelmetaal door haar unieke eigenschappen zeer geschikt is voor gebruik in katalysatoren. Het edelmetaal wordt voornamelijk in Rusland en Zuid-Afrika gewonnen, maar de productie uit deze landen is onvoldoende om de groeiende vraag van beleggers tegemoet te komen.

Volgens TD Securities moet de markt dit jaar rekening houden met een tekort van 600.000 troy ounce palladium, een verdubbeling van het tekort ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat de productie van mijnen dit jaar niet stijgt, terwijl de vraag naar het metaal wel toeneemt. Zij verwachten voor dit jaar een gemiddelde prijs van $740 per troy ounce, die volgend jaar verder zal oplopen naar gemiddeld $790.

palladium-bars

Palladium nadert hoogste niveau sinds 2001 (Foto via Flickr)

Auto-industrie blijft belangrijk

Analist James Steel van HSBC denkt dat de palladiumprijs door het verwachte tekort verder zal oplopen. Hij verhoogde zijn koersdoel voor het edelmetaal voor dit jaar daarom van $760 naar $790 per troy ounce. Ook Citi Research heeft hoge verwachtingen van palladium en voorspelde eind vorig jaar dat het edelmetaal ook dit jaar beter zal presteren dan goud en zilver.

De CPM Group ziet binnen de auto-industrie substitutie van platina naar palladium als component voor in de katalysatoren van auto’s. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar auto’s weer door de beschikbaarheid van goedkopere kredieten en de relatief lage olieprijs.

Niet alle analisten zijn van mening dat palladium dit jaar opnieuw goed zal presteren. Volgens analist Carsten Menke van de bank Julius Baer wordt het tekort dat er op dit moment is vooral veroorzaakt door beleggers en niet door industriële vraag. Dat betekent volgens hem dat de palladiumprijs op termijn weer zal dalen.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders