Perth Mint haalt wereldrecord met grootste gouden munt ter wereld

Met de munt van 1 ton heeft de Australische Perth Mint haar Canadese tegenhanger overtroffen. Zij hadden al vijf jaar het record in handen met de gouden Maple Leaf muntstukken met een gewicht van 100 kilogram en een zuiverheid van 99,99% goud. De Perth Mint verklaarde tegenover een verslaggever van CNBC dat het een grote uitdaging was om een munt van deze omvang te produceren en dat alle expertise en talent van het personeel eraan te pas kwam om tot dit eindresultaat te komen.

De 1 ton gouden munt weegt om precies te zijn 1012 kilogram, een afwijking van slechts 1,2%. Bij een muntstuk van 1 troy ounce goud zou een dergelijke afwijking niet veel invloed hebben op de waarde, maar met een verschil van 12 kilogram praten we al over een bedrag van ruim €480.000! De munt heeft een diameter van 80 centimeter en een dikte van 13 centimeter. De intrinsieke waarde van de totale munt is bij de huidige spotprijs €40,22 miljoen, maar wie de munt wil kopen zal wat meer geld moeten meebrengen om de kosten van de ontwikkeling en productie te dekken.

Het afbeelden van een kangaroe op de voorzijde van de munt was volgens de mensen van de Perth Mint een logische keus. Het dier wordt geassocieerd met Australie en staat al 25 jaar op de gouden 1 kilo muntstukken van de Australische munt. Volgens Makeila Ellis van de Perth Mint is de 1 ton zware gouden munt te koop voor een prijs die zowel de intrinsieke waarde als de kosten voor ontwikkeling en productie dekt. De voorwaarden waaronder de munt verkocht zal worden moeten dan ook eerst onderhandeld worden, zo verklaarde Ellis.

De goudmarkt is de laatste maanden relatief rustig. Dat is niet alleen te niet alleen aan de kwakkelende goudprijs, maar ook aan de verkoopcijfers van de Perth Mint. Ellis van de Perth Mint vertelde de correspondent van CNBC dat er de laatste drie maanden een dip te zien was in de verkoop van gouden munten vergeleken met diezelfde periode vorig jaar.

Grootste gouden munt ter wereld

De Perth Mint heeft een record in handen met de 1012 kilo zware munt

Grootste gouden munt ter wereld

De 1 ton zware gouden munt met de afbeelding van een kangaroe op de voorkant

Grootste gouden munt ter wereld

De makers van de 1 ton gouden munt met het certificaat van Guinness World Records (Bron: CNBC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Perth Mint haalt wereldrecord met grootste gouden munt ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders