Perth Mint: “Vraag naar goud substantieel”

De vraag naar fysiek goud was in de eerste helft van dit jaar substantieel, zo verklaarde Richard Hayes van de Australische Perth Mint in een gesprek met Bloomberg. Mede dankzij de zwakke economische vooruitzichten weet de goudprijs het niveau van meer dan $1.300 per troy ounce vast te houden, wat suggereert dat er nog steeds veel vraag is naar het edelmetaal. In het gesprek met Bloomberg vertelt hij over de impact van de Brexit op de goudmarkt en geeft hij zijn visie op de bull market in edelmetalen.

Wat betekende de Brexit voor goud?

Direct na de Brexit zagen we veel winstnemingen, maar dat zwakte daarna weer af. De laatste tijd zien we weer nieuwe belangstelling om goud te kopen, omdat de macro-economische cijfers wereldwijd niet verbeteren. Mensen zoeken veilige havens voor hun geld zien het edelmetaal als een goed alternatief.

Hoe presteert goud ten opzichte van andere edelmetalen?

We zagen dat platina en palladium nog meer stegen, maar dat zijn relatief kleine markten met weinig volume. Zilver heeft een goede inhaalrally gemaakt, maar kent ook periodes van grote prijsdalingen. Goud is dan een meer stabiele asset.

Hoe is de vraag naar fysiek goud in de VS en de rest van de wereld?

In de VS is de vraag wat minder groot dan begin dit jaar, toen de aandelenmarkten wereld zo hard onderuit gingen. In Europa ook veel vraag, in China is de markt stabiel. De Perth Mint heeft vorige week een aantal mensen naar Beijing gestuurd en die gaven aan dat het sentiment toch wel vrij positief is op de Chinese goudmarkt. We verwachten dan ook dat de vraag naar goud daar op korte termijn wel weer zal aantrekken.

Wat kunnen de Amerikaanse verkiezingen doen met goudprijs?

Ik denk dat de Amerikaanse verkiezing erg interessant zijn. Als Donald Trump wint zal dat meer zorgen met zich meebrengen over de economie, want hij is erg protectionistisch, bijna tot een ‘Fort Amerika’ aan toe. Dan kan de goudprijs stijgen. Clinton is meer mainstream en zal naar verwachting minder schokken veroorzaken in de economie. Wordt zij president, dan verwacht in een minder sterke reactie van het edelmetaal.

Beleggers stappen vooral in ETF’s. Hoe overtuig je mensen om fysiek goud te kopen?

De ETF’s zijn een makkelijk, efficient en populair instrument om in goud te beleggen. Maar het probleem is dat het edelmetaal niet op naam staat, je hebt alleen een claim op een aandeel in een trust. Het is geen fysiek edelmetaal dat je kunt vastpakken in een economische meltdown. Daarom zien we ook een sterke vraag naar goud bij de Perth Mint. Er is niet alleen belangstelling voor munten en baren, maar ook voor goud in opslag.

Vertel eens wat over die munt achter je?

Dat is de Kangaroo van 1.000 kilogram die we een paar jaar geleden gemaakt hebben. Het is de grootste gouden munt ter wereld, groter dan de 100 kilo munt van de Royal Canadian Mint. De waarde van deze munt van 1 ton is ruim $40 miljoen, maar zoals je ziet is hij niet zo groot. Dat benadrukt dat het edelmetaal heel veel waarde vertegenwoordigt en dat je met een relatief beperkt gewicht heel veel waarde kunt transporteren.

bbg-perthmint

Perth Mint ziet ook dit jaar veel vraag naar goud

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders