Pimco vergelijkt goud met Apple en Facebook

Volgens El-Erian moet iedereen die goud gekocht heeft proberen te luisteren naar wat de goudprijs ze probeert te vertellen. In een column op the Financial Times legt hij uit dat de prijs van een beleggingsobject lelijk kan dalen als de waardering ervan “compleet losgezongen raakt” van de intrinsieke eigenschappen van het onderliggende object. Het is hetzelfde fenomeen dat we zagen toen het aandeel Apple de $700 bereikte en toen Facebook naar de beurs ging, zo beschijft El-Erian. Bij de beursgang van Facebook waren de verwachtingen ook bijzonder hoog, gebaseerd op de populariteit en het marktaandeel van de sociale netwerksite.

De daling van de goudprijs heeft volgens hem een tweedeling veroorzaakt tussen twee kampen met een diepe overtuiging. Het ene kamp ziet goud als een overgewaardeerde belegging die geen inkomsten genereert en niet produceert. Het andere kamp denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat men goud weer gaat waarderen als ultieme bescherming tegen economische calamiteit.

Centrale banken

El-Erian denkt dat de lessen die we kunnen trekken uit Facebook, Apple en goud ook gelden in een groter geheel. Hij wijst op centrale banken die schuldpapier gekocht hebben om de financiële markt te ondersteunen. Dat beleid heeft volgens El-Erian tot gevolg gehad dat beleggers meer risico in het portefeuille hebben gestopt. Ook heeft het beleid van centrale banken bijgedragen aan een verdere daling van de volatiliteit en een lagere correlatie tussen beleggingen.

Mohamed El-Erian beschrijft in zijn stuk op de Financial Times dat centrale banken met hun ruime monetaire beleid een ‘illusie van stabiliteit’ geschapen hebben. Het collectieve denken dat het weer beter gaat met de economie schept een ‘stabiele onevenwichtigheid’, zo meent de beleggingsexpert van Pimco. De financiële markten doen het veel beter dan men op basis van de fundamenten zou mogen verwachten, gedreven op de verwachting dat centrale banken de economie zullen blijven ondersteunen.

Er-Erian van Pimco vergelijkt daling goudprijs met daling van aandelen Apple en Facebook

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders