Premie op zilveren munten stijgt

silver-eagle-2013

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Door de overweldigende vraag naar zilver zijn de premies op munten sterk gestegen. Het Amerikaanse munthuis accepteert tijdelijk geen nieuwe bestellingen voor de Silver Eagle munten, waardoor leveranciers die nog wel een voorraad hebben liggen een hogere prijs voor hun product kunnen vragen.

De volgende grafiek van Sharelynx laat zien dat de premie op deze populaire zilveren munten in de VS de laatste dagen van 15,5% naar bijna 18,5% gestegen is. Dat niveau zagen we voor het laatst in november en december van vorig jaar, toen er ook een stormloop op zilveren munten was. Ook de premie voor andere zilveren munten, zoals het oude Amerikaanse muntgeld met een zilvergehalte van 90%, ging omhoog. Schommelde die premie maanden lang rond de tien procent, nu betaalt men gemiddeld meer dan 14% boven spot om deze munten te verkrijgen. Die premie zagen we voor het laatst in het voorjaar van 2014.

ASEprem1y

Premie op Silver Eagle munten neemt toe

90prem2y

Ook de 90% zilveren munten in de VS zijn relatief duurder geworden

Tijdelijk of structureel tekort?

De afgelopen jaren is het vaker voorgekomen dat de vraag naar munten plotseling steeg en dat de munthuizen daardoor geen nieuwe bestellingen konden aannemen. Maar dit bleek steeds een tijdelijke probleem te zijn dat weer opgelost werd door een verhoging van de productie. Zilverbaren worden eerst omgesmolten in schijfjes (de zogeheten ‘blanks’), waar de munthuizen beleggingsmunten van slaan.

Hoe groter het verschil tussen productiecapaciteit en de vraag, hoe meer de premies kunnen stijgen ten opzichte van de zilverkoers. Begin 2009, toen de onzekerheid over de economie groot was, betaalde men op een gegeven moment een premie van meer dan 70% bovenop de zilverkoers voor de Silver Eagle munten. Sindsdien is de premie niet meer zo hoog geweest.

Na de grote prijsdaling van zilver in het voorjaar en de zomer van 2013 bleef de premie procentueel op een verhoogd niveau van ongeveer 15%. Dat is niet vreemd, want bij een lagere zilverkoers zijn de overheadkosten procentueel hoger.

ASEprem

Premie op Silver Eagle munten was in 2009 veel hoger

Hogere prijzen

Wanneer de tekorten een paar weken aanhouden verhogen leveranciers en munthuizen de prijzen, die wij ook weer doorberekenen aan onze klanten. Wij zijn van mening dat hogere premies een tijdelijk fenomeen zijn, omdat er geen structureel tekort aan zilver is. Het kost alleen tijd voordat zilverbaren verwerkt zijn tot schijfjes waar de munthuizen beleggingsmunten van kunnen maken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders