Ron Paul: “Maak goud en zilver weer wettig betaalmiddel”

Ron Paul sprak deze week in Arizona zijn steun uit voor een nieuw wetsvoorstel waarmee goud en zilver weer erkend worden als wettig betaalmiddel. In dit nieuwe wetsvoorstel (HB2014) staat dat goud en zilver weer behandeld moeten worden als geld, zoals vastgelegd in de Amerikaanse grondwet uit 1787. Dat betekent in de praktijk dat beide edelmetalen niet langer onder de ‘capital gains tax’ vallen, de belasting die je in de VS betaalt over de waardestijging van beleggingen.

Door deze belasting weg te halen stimuleer je het bezit en gebruik van goud en zilver als alternatief spaarmiddel en betaalmiddel. Volgens Ron Paul is het afschaffen van de ‘capital gains tax’ op goud en zilver essentieel om eerlijke concurrentie met de dollar mogelijk te maken. Hieronder een fragment van de toespraak van oud-congreslid Ron Paul:

“Dit is historisch, dit wordt opgemerkt. Het is een stap in de goede richting en ik ben blij met wat er nu gebeurt. In de jaren ’70 werd ik gemotiveerd door het uiteenvallen van de goudstandaard in 1971. Iedereen herinnert zich de jaren ’70 nog wel, we hadden een rente van 21% en inflatie van 15%. Toen wist ik dat monetair beleid belangrijk was. Het is de geldontwaarding die overheden in staat stelt meer geld uit te geven dan ze hebben. Ze kunnen geld drukken voor een verzorgingsstaat en voor oorlogsvoering, zonder dat ze daar enige verantwoording over hoeven af te leggen. Dat is wat mij fascineerde ten aanzien van het monetaire probleem.

Er komt een dag waarop het absoluut noodzakelijk is om dit te doen. De omstandigheden zullen slechter worden, dus hoe meer kennis er is hoe beter. Ik ben altijd verheugd om te zien dat zoveel jonge mensen interesse tonen voor dit onderwerp, omdat veel jonge mensen dit probleem van ons erven en moeten proberen het op te lossen.

Maar het is echt niet zo moeilijk. Het is niet omdat ik fan ben van de goudstandaard. Bedenk goed, de goudstandaard werd heel heel lang geleden bedacht. Vanaf het begin van de gedocumenteerde geschiedenis van de mensheid 5.000 jaar geleden werd goud en zilver gebruikt, het staat ook in de Bijbel. Echte gewichten en maten van goud en zilver waar men op vertrouwde. Dit is dus niet gloednieuw, het zijn de overheden en de mensen die de macht zoeken en die de discipline proberen te ondermijnen die goud en zilver hen oplegt.

Daarom wil ik jullie feliciteren dat jullie met dit wetsvoorstel bezig zijn. Als het lukt om dit wetsvoorstel erdoor te krijgen, dan is dat een grote stap voorwaarts voor mensen om thema’s als geld en vrijheid te begrijpen. Dank u!”

Goud en zilver als wettig betaalmiddel

Dit jaar worden in verschillende Amerikaanse staten vergelijkbare wetsvoorstellen behandeld, waaronder in Maine, Idaho, Alabama en Texas. De terugkeer van goud als wettig betaalmiddel is misschien lastig in de praktijk te brengen, maar het is absoluut een stap in de goede richting dat er weer over dit onderwerp gesproken worden. Het belastingvrij maken van edelmetalen is belangrijk om het bezit van goud als financieel instrument te stimuleren. In veel Europese landen werd deze stap voor de invoering van de euro al gezet. In alle landen van de eurozone is goud vrijgesteld van btw.

Zoals Ron Paul zegt hebben overheden er altijd belang bij gehad de waarde van het geld uit te hollen, omdat ze op die manier meer geld kunnen uitgeven dan er binnenkomt via belastingen. Dat gebeurde in het verleden met het verlagen van het gewicht en gehalte van gouden en zilveren munten. Vandaag de dag gaat dat nog eenvoudiger, omdat er door het loslaten van de goudstandaard geen enkele disciplinerende werking meer van het geld uitgaat.

Je hoeft alleen maar naar de goudprijs te kijken om te zien hoeveel geldontwaarding er sinds 1971 is geweest. Toen was de prijs $35 per troy ounce, vandaag de dag staat deze op $1.200. En dan te bedenken dat de bovengrondse goudvoorraad wereldwijd in dezelfde periode is verdubbeld…

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders