De Britse Royal Mint en de CME Group lanceren volgend jaar een nieuw handelsplatform op basis van blockchain technologie. Via dit nieuwe platform kunnen gebruikers 24 uur per dag en 365 dagen per jaar goud verhandelen, zonder tussenkomst van een broker die alle transacties moet verwerken. Omdat alle transacties rechtstreeks via de blockchain worden bijgehouden zijn er vrijwel geen kosten om het platform in de lucht te houden. Daarom wil de Royal Mint dit product geheel kosteloos aanbieden.

Het nieuwe blockchain gebaseerde handelsplatform zal in 2017 online gaan met ongeveer $1 miljard aan zogeheten ‘Royal Mint Gold’ (RMG) eenheden. Iedere RMG vertegenwoordigt één gram fysiek goud in de kluis van de Britse Royal Mint en heeft bij de huidige goudprijs dus een waarde van ongeveer $38. Ze worden aangeboden via een platform van de CME.
Goud kopen via blockchain

Het is voor het eerst dat een aanbieder goud verhandelbaar maakt via de blockchain technologie. Dit beleggingsproduct is in veel opzichten vergelijkbaar met een goud-ETF zoals GLD, met als verschil dat de blockchain het mogelijk maakt op ieder moment van de dag goud te verhandelen, ook als de beurzen gesloten zijn. Het is een decentraal systeem om goud te verhandelen, in tegenstelling tot aandelen van ETF’s die uitsluitend via de beurs verhandeld kunnen worden.

Er zijn geen opslagkosten verbonden aan deze ‘Royal Mint Gold’ belegging, in tegenstelling tot ETF’s die jaarlijks kosten inhouden voor management en opslag van edelmetaal. Het Britse munthuis biedt ook de mogelijkheid RMG’s in te wisselen voor fysiek goud, al zijn daar wel uitleveringskosten aan verbonden.

royal-mint-goldbar

“Hoewel de goudhandel de afgelopen eeuwen verbeterd is blijft het naar onze mening nog steeds een relatief dure en lastige grondstof om in te investeren. Wat we met de aankondiging van Royal Mint Gold – of RMG – proberen te doen is dit probleem te adresseren en een betere manier aan te bieden om te investeren in solide digitaal goud”, aldus David Janczewski van het Britse munthuis.

“We hebben een groot deel van het jaar met de Royal Mint samengewerkt om een digitale goudbelegging te lanceren. Daarbij hebben we gekeken naar alle opties die voorhanden zijn. We hebben niet voor blockchain gekozen omdat we per se iets met blockchain wilden doen. We hebben gekeken naar het beste mechanisme dat ons ook de mogelijkheid biedt om naar verloop van tijd verder op te schalen”, zo lichtte Sandra Ro van de CME Group toe.

Blockchain

Met behulp van de blockchain technologie is het mogelijk transacties uit te voeren, zonder dat deze op een centraal punt wordt bijgehouden. Alle transacties worden binnen dit systeem bijgewerkt in de blockchain, een soort register dat decentraal bij alle gebruikers wordt bewaard en dat voortdurend en geheel automatisch gecontroleerd wordt. Met deze technologie kunnen transacties rechtstreeks tussen individuen plaatsvinden, zonder tussenkomst van een bank of broker.

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.