Hans de Geus (RTL-Z): “Misschien moeten we meer naar goud kijken”

Volgens RTL-Z beurscommentator Hans de Geus is het misschien tijd geworden om meer naar goud te kijken als veilige haven, omdat staatsobligaties door de extreem lage rente veel risicovoller zijn geworden. Stoppen centrale banken met het opkopen van staatsobligaties, dan valt opeens een belangrijke zekerheid weg. Kiezen centrale banken voor meer monetaire stimulering, dan kan dat de rente doen stijgen. En een stijging van de rente betekent een waardedaling voor obligaties.

Het is interessant om te zien dat ook bij een mainstream nieuwskanaal als RTL-Z het edelmetaal genoemd wordt als veilige haven en als een serieus alternatief voor spaargeld en staatsobligaties. Opvallend is dat Hans de Geus eind 2014 nog zei dat de rol van goud in ons financiële stelsel uitgespeeld was.

Hans de Geus (RTL-Z): “Goud is een hedge tegen hele hoge inflatie, want het behoudt zijn waarde net als huizen… Maar wat aardig is, als de rente nog veel negatiever wordt en we misschien moeten betalen om geld aan te houden bij banken. Dan is goud een veilige opslag, misschien kun je dan beter goud kopen – giraal of fysiek – dan allemaal bankbiljetten in je huis te bewaren.

Er zijn zowel bij deflatie als bij inflatie argumenten te bedenken waarom goud het goed zou kunnen doen. Obligaties worden een moeilijk verhaal, want het kan misschien wel helemaal mis gaan met die opkoopprogramma’s. Ook kan de rente wel eens hard stijgen als er helikoptergeld (fiscale stimulering) komt, dan verliezen die staatsobligaties aan waarde. Dat zijn overwegingen waarom staatsobligaties misschien minder die status [van veilige haven] hebben.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders