Run op edelmetalen, levertijden lopen verder op

De extreme volatiliteit op de financiële markten zorgt voor een vlucht naar edelmetalen. Ondanks de daling van de goudprijs en een nog veel grotere prijsdaling van andere edelmetalen blijven spaarders en beleggers fysiek edelmetaal bestellen. Dat zorgt voor steeds langere levertijden, die nu oplopen van vier tot acht weken. Voor zilveren munten kan de levertijd zelfs nog verder oplopen. Door de krapte in de markt lopen ook de premies op, waardoor de prijzen van munten en baren stijgen ten opzichte van de spotprijs.

De afgelopen drie weken zijn de aandelenkoersen hard gedaald. Ook hebben centrale banken verschillende maatregelen genomen om de banken en de economie te ondersteunen. Na de renteverlaging van de Federal Reserve begin maart kwam ook de ECB vorige week met maatregelen. De centrale bank kondigde liquiditeitssteun aan voor banken en breidde daarnaast haar opkoopprogramma uit naar €120 miljard per maand. Op dezelfde dag kondigde ook de Federal Reserve nieuwe maatregelen aan in de vorm van grootschalige interventies op de repomarkt. Ook dat stelde beleggers niet gerust, want de aandelenkoersen gingen die dag hard onderuit.

Afgelopen zondag kwam de Federal Reserve met nog meer maatregelen om de financiële markten te ondersteunen. Ze verlaagde de rente met 100 basispunten en startte een nieuwe opkoopprogramma van $700 miljard. Ook kondigden verschillende centrale banken gezamenlijk dollarswaps aan om de markt te kalmeren. Het mocht allemaal niet baten, want maandag gingen de aandelenkoersen opnieuw hard onderuit. In de Verenigde Staten sloten de beurzen maandag zelfs 12% lager, de grootste daling op één dag sinds de beurscrash van 1987.

RUN OP EDELMETALEN
In een vlucht naar liquiditeit deden beleggers de afgelopen weken ook posities in edelmetalen in de verkoop. Op de termijnmarkt wikkelden beleggers hun posities af om liquide middelen vrij te maken. Dit zorgde de afgelopen dagen voor een behoorlijke prijsdaling van goud, zilver, platina en palladium. Deze beweging werd versterkt door beleggers die posities met geleend geld moesten verkopen.

Dinsdagmiddag herstelde de goudprijs weer wat tot €45.000 per kilo. De zilverprijs veerde op van een dieptepunt van €340 naar een koers van €375 per kilo. Ook platina en palladium pakten weer wat terrein terug na de forse prijsdaling van der afgelopen dagen. Ondanks deze extreme koersbewegingen blijven beleggers en spaarders hun toevlucht zoeken in fysiek edelmetaal. Dat merken we ook bij Goudstandaard, want het aantal bestellingen is de afgelopen dagen explosief toegenomen. Opvallend genoeg zijn dat bijna allemaal kopers en bijna geen verkopers.

Ook in andere landen zijn de munten en baren niet aan te slepen, waardoor de levering van nieuwe bestellingen langer op zich laat wachten. Munthuizen en smelterijen schalen hun productie op om aan de vraag te kunnen voldoen. Tot die tijd moeten kopers rekening houden met hogere premies en langere levertijden. Deze situatie zal waarschijnlijk de komende weken nog wel aanhouden, afhankelijk van de economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders