Run op goud in aanloop naar Chinees Nieuwjaar

De export van goud richting China is in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar geëxplodeerd, zo blijkt uit handelsdata uit Zwitserland en Hong Kong. De Zwitserse douane registreerde in december een export van 158 ton goud richting China, ruim vier keer zoveel als het maandelijkse gemiddelde van de afgelopen jaren. De import uit Hong Kong steeg van netto 40,6 ton in november naar netto 47 ton in december.

Dit weekend begint volgens de Chinese kalender het jaar van de haan, een feestelijke gelegenheid waarbij ook veel goud wordt gekocht om cadeau te geven aan vrienden en familie. Maar dat is niet de enige reden voor de explosieve stijging van de goudimport. Ook de ontwikkeling van de goudprijs speelde eind vorig jaar een rol van betekenis.

Daling goudprijs

Na de overwinning van Donald Trump in november en in de aanloop van de renteverhoging door de Federal Reserve begon de prijs van het edelmetaal te dalen. De goudprijs bodemde halverwege december uit op ongeveer $1.120 per troy ounce, het laagste niveau in bijna elf maanden. Dat was voor veel Chinezen reden om alvast wat extra edelmetaal in te slaan.

“De markt is flink verbeterd ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is voor een groot deel te verklaren door de daling van de goudprijs. Handelaren waren terughoudend toen de prijzen hoger lagen, dus er is wat vraag die ingehaald moet worden”, zo verklaarde analist Nikos Kavalis van Metals Focus tegenover Bloomberg.

gold-export-to-china

Chinese import goud explodeert in aanloop naar Chinese Nieuwjaar (Bron: Bloomberg)

Chinese goudmarkt

De Chinese goudmarkt is volgens cijfers van onderzoeksbureau Metals Focus de grootste afzetmarkt voor fysiek goud ter wereld. Ook is er geen ander land in de wereld dat meer goud importeert of uit de mijnen haalt dan China. Volgens cijfers van de China Gold Association was de vraag naar goud vorig jaar met 975 ton ongeveer 6,7% lager dan in 2015.

Het jaar 2016 was het beste jaar voor het edelmetaal sinds 2011. Onrust op de financiële markten, een verdere daling van de rentestanden en toenemende politieke onzekerheid deden de goudprijs in dollars met 8,5% en in euro’s met 12% stijgen. In China steeg de goudprijs zelfs met 16,3%, omdat de Chinese munt vorig jaar meer dan 5% in waarde daalde ten opzichte van de dollar.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders