Rusland heeft in augustus 21,77 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die de centrale bank vandaag heeft vrijgegeven. Daarmee stijgt de totale omvang van haar goudvoorraad naar ruim 1.527 ton en vertegenwoordigt het edelmetaal 16,37% van de totale reserves van de centrale bank. De aankoop van augustus is ruim drie keer zo groot als die van juli, want toen kocht de centrale bank slechts 6,44 ton van het gele metaal bij.

Putin-768652Ondanks de toevoeging van 21,77 ton goud (omgerekend 700.000 troy ounce) daalde de totale waarde van het edelmetaal ten opzichte van de maand juli. Dat komt omdat het edelmetaal in augustus gewaardeerd werd tegen een lagere prijs van $1.314 per troy ounce. In juli werd het edelmetaal nog tegen een prijs van $1.336 per troy ounce op de balans gezet.

goudvoorraad-rusland-aug-16

Rusland voegt 21,77 ton goud aan reserves toe

Rusland blijft goud hamsteren 

De centrale bank van Rusland heeft de afgelopen jaren bijna non-stop edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in het najaar van 2008 heeft het land al meer dan duizend ton goud ingeslagen, bijna één derde van al het goud dat centrale banken sinds 2008 gekocht hebben. Het edelmetaal geniet de voorkeur omdat het vrij is van politiek risico. Valutareserves kunnen door sancties bevroren worden, terwijl een goudvoorraad volledig eigendom is zonder tegenpartij risico.

Volgens de denktank OMFIF zijn centrale banken wereldwijd bezig om goud weer een centrale plaats te geven binnen hun monetaire reserves. Dat zien we duidelijk terug in de goudaankopen van China en Rusland. Deze twee opkomende economische grootmachten hebben naar verhouding nog steeds relatief kleine goudvoorraden en zijn vastberaden deze naar een hoger niveau te brengen.

goud-percentage-reserves-aug-16

Rusland heeft ruim 16% van haar reserves in goud

goud-valuta-rusland-aug-16

Goud versus valutareserves Rusland

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold, uw adres voor fysiek goud en zilver