Rusland heeft in september 15,5 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Russische centrale bank. Met deze aankoop steeg de totale goudvoorraad naar 1.542,73 ton, goed voor een zesde plaats op de wereldwijde ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

Deze goudreserve werd in september gewaardeerd op $65,51 miljard, een stijging van bijna $1 miljard ten opzichte van de maand augustus. Deze stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de uitbreiding van de voorraad, want de goudkoers veranderde in deze periode nauwelijks. In september waardeerde de Russische centrale bank haar goud tegen een prijs van $1.321 per troy ounce, tegenover een prijs van $1.321 in augustus.

Rusland blijft goud kopen

De centrale bank van Rusland heeft sinds het begin van dit jaar ruim 127 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Sinds het uitbreken van de crisis heeft het land al meer dan 1.000 ton van het gele metaal aan haar kluis toegevoegd. Rusland wil minder afhankelijk worden van de dollar en zoekt daarom diversificatie in andere valuta en in goud. Onlangs zei president Poetin in een interview dat haar reserves nu al voor 30% uit euro’s bestaan. Vergeleken met de totale reserves van bijna $400 miljard vertegenwoordigt het goud een aandeel van ruim 16%.

De centrale bank van Rusland besloot in 2006 met goud kopen en is daar tot op de dag van vandaag niet mee gestopt. Zoals de grafiek laat zijn heeft het land bijna onafgebroken edelmetaal aan de reserves toegevoegd (zie blauwe lijn). De gele lijn laat zien dat de waarde van de goudvoorraad in die periode sterk is toegenomen, deels door de stijging van de goudkoers.

De oplettende lezer zal zien dat de waarde van het edelmetaal in 2006 opeens omhoog schoot, zonder dat de omvang van de goudreserve veranderde. Dat komt omdat de centrale bank in 2006 overschakelde op een ander waarderingsmethode. Werd het edelmetaal tot 2006 nog tegen een historische vaste koers van $300 per troy ounce gewaardeerd, daarna werd besloten het edelmetaal iedere maand naar de marktprijs te waarderen.

russia-goldreserves-sept16

Rusland voegt 15,5 ton goud aan reserves toe

russia-total-reserves-sept16

Valutareserve Rusland bijna terug op $400 miljard

gold-percentage-sept16

Goud vertegenwoordigt ruim 16% van totale reserve

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold, uw adres voor de aankoop en verkoop van fysiek edelmetaal