De centrale bank van Rusland heeft in januari weer veel goud uit de markt gehaald. In totaal kocht ze 700.000 troy ounce goud, dat is omgerekend een volume van 21,77 ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de goudvoorraad naar 1.437 ton. Uitgedrukt in dollars vertegenwoordigde het gele edelmetaal in januari 13,83% van de totale reserves van de Russische centrale bank.

Putin-768652Januari was de veertigste maand op rij waarin Rusland edelmetaal aan haar reserves toevoegde. Het land staat volgens de cijfers van het IMF momenteel op de zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. In december voegde het land ook meer dan 21 ton goud aan haar reserves toe.

“Centrale banken zien goud als een strategische asset en als middel om diversificatie toe te passen”, zo concludeert Vincent Kersten van Hollandgold. “Het feit dat centrale banken van grote landen als China en Rusland onafgebroken goud kopen zegt iets over het toenemende wantrouwen ten aanzien van het dollarsysteem.”

rusland-goudvoorraad-goudwaarde-jan16

Rusland blijft goud kopen

rusland-goud-percentage-jan16

Goud als percentage van totale reserves

rusland-goud-kopen-jan16

Totale reserves sinds 1996