Rusland breidt goudvoorraad uit met 400.000 troy ounce

Rusland heeft in juli 400.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Russische centrale bank deze week naar buiten bracht. Met de toevoeging van omgerekend bijna 12,5 metrische ton groeit de totale goudvoorraad van het land naar meer dan 1.729 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste reserves van het edelmetaal. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk en China hebben meer edelmetaal in de kluis liggen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft Rusland al 115 ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd. Extrapoleren we dat volume naar de rest van het jaar, dan komen de goudaankopen dit jaar op ongeveer 200 ton uit, een volume dat vergelijkbaar is met de afgelopen twee jaar. Kijken we verder terug, dan zien we dat Rusland al tien jaar bezig is haar goudvoorraad uit te breiden en dat die ontwikkeling sinds 2014 in een hogere versnelling is gezet. In dat jaar daalde niet alleen de goudprijs, ook namen toen de spanningen tussen Rusland en het ‘Westen’ verder toe.

goudvoorraad-rusland-jul17-mu

Rusland voegde in juli opnieuw goud aan reserves toe

goudaankopen-rusland-jul17-mu

Rusland heeft dit jaar al 115 ton goud gekocht

Rusland blijft goud kopen

In tien jaar tijd heeft Rusland haar goudreserves weten te verviervoudigen, onder andere door een groot deel van de binnenlandse productie op te kopen. Rusland ziet goud als een strategische reserve, omdat het edelmetaal onafhankelijk is van het wereldwijde financiële systeem. Anders dan valutareserves kunnen goudreserves onder alle omstandigheden verhandeld worden, ook in een scenario waarin economische sancties toenemen en banken de toegang tot valutareserves kunnen blokkeren. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en biedt ook in dat opzicht een vorm van diversificatie.

De totale reserves van de Russische centrale bank stegen in juli naar $418 miljard, het hoogste niveau sinds december 2014. Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat de centrale bank tussen 1999 en 2008 enorme valutareserve heeft opgebouwd, om in de jaren na de crisis naar verhouding juist veel goud te kopen. Had de centrale bank in 2008 slechts 2% van haar reserves in edelmetaal, nu is dat ruim 16%. Gewaardeerd tegen een goudprijs van $1.259 per troy ounce vertegenwoordigt de totale goudreserve van Rusland inmiddels een waarde van $70 miljard.

goud-valutareserve-rusland-jul17-mu

Goud en valutareserve Rusland stijgen weer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.