Rusland heeft in de maand april 28 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Met deze aankoop ter waarde van $1,17 miljard breidt Rusland haar totale goudvoorraad uit tot ongeveer 1.070 ton. Het is de grootste aankoop sinds mei 2010, toen Rusland omgerekend 34,22 ton goud aan haar reserves toevoegde. De centrale bank van Rusland begon in 2006 goud te kopen en heeft sindsdien haar goudreserve weten te verviervoudigen naar meer dan duizend ton. De goudreserve van het land is inmiddels op vijf na de grootste ter wereld.

Sinds 2006 waardeert Rusland haar goudreserve naar de actuele goudprijs, waarmee ze in de voetsporen treedt van het Eurosysteem. De landen die onderdeel uitmaken van de Eurozone waarderen hun goudreserve al sinds 2002 naar de marktprijs van goud. In het geval van Rusland werd de goudreserve op 1 mei gewaardeerd op $44,3 miljard. Ten opzichte van het balanstotaal van de centrale bank van $471,1 miljard is dat 9,4%. Vorig jaar hield de centrale bank meer dan 10% van haar reserves aan in de vorm van goud, maar door de daling van de goudprijs is dat percentage verder weggezakt.

Van dollars naar goud

Volgens Sergey Shvetsov, vice-voorzitter van de Russische centrale bank, blijft Rusland goud kopen ter diversificatie van de reserves. “Vorig jaar kochten we ongeveer 100 ton goud. Dit jaar zal het minder zijn, maar het is nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid”. Tegelijkertijd verkoopt Rusland dollarreserves, want uit de laatste TIC-data van de Federal Reserve blijkt dat het land in maart bijna $26 miljard aan dollarreserves van de hand heeft gedaan. Vergeleken met een jaar geleden heeft Rusland al bijna $50 miljard (1/3 van het totaal) van de hand gedaan.

Rusland voegt 28 ton goud aan reserves toe

Rusland voegt 28 ton goud aan reserves toe (Bron: Goldchartsrus.com)