Rusland heeft in maart een half miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. De totale waarde van de goudvoorraad steeg naar de afgelopen maand naar $58,14 miljard, wat betekent dat de centrale bank nog steeds 15% van haar totale reserves in edelmetaal aanhoudt.

Gold-russiaRekenen we dit bedrag om naar de goudkoers van eind maart, dan komen we uit op een totale goudvoorraad van 1.458 metrische ton. Dat is een stijging van 500.000 troy ounce – omgerekend 15,55 ton – ten opzichte van de maand februari. De centrale bank blijft edelmetaal aan haar reserves toevoegen om minder afhankelijk te zijn van de dollar. De valutareserve steeg in maart met ongeveer $6,5 miljard.

Rusland waardeert haar goudreserves nog in Amerikaanse dollars, maar doet dat iedere maand tegen de actuele prijs van goud. Zo kunnen we een redelijk nauwkeurige inschatting maken van de hoeveelheid edelmetaal in de kluis van de centrale bank. In maart voegde het land 15,5 ton goud aan de reserve toe. Veel van het goud is afkomstig van Russische goudmijnen, die het goud verkopen aan de grote banken van Rusland. Die verkopen het weer door aan de centrale bank of aan het buitenland.

Centrale banken kopen goud

Sinds 2006 heeft Rusland meer dan 1.000 ton goud aan haar reserves toegevoegd en steeg de waarde van het edelmetaal ten opzichte van de totale reserves van 3% naar 15%. Van alle centrale banken in de wereld kocht die van Rusland vorig jaar misschien wel het meeste goud, namelijk 206 ton. China kocht met honderd ton in de tweede helft van 2015 een vergelijkbare hoeveelheid.

Wereldwijd voegden centrale banken vorig jaar 483 ton goud aan hun reserves toe. Dat was de op een na grootste toename in een jaar sinds het loslaten van de goudstandaard in 1944. Centrale banken hebben minder vertrouwen in de dollar en willen daarom iets achter de hand hebben dat onder alle omstandigheden te gebruiken is en dat volledig vrij is van politiek risico.

rusland-goudreserve-goudwaarde-maart2016

Rusland blijft goud aan reserves toevoegen

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold