Rusland voegt 18,6 ton goud aan reserves toe

Rusland heeft in januari 18,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd en heeft daarmee China ingehaald op de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Met de aankoop van 600.000 troy ounce komt de totale Russische goudvoorraad uit op 59,7 miljoen troy ounce, een half miljoen meer dan de officiële voorraad van China.

Rusland koopt vrijwel iedere maand edelmetaal bij, terwijl de centrale bank van China de laatste maanden geen edelmetaal aan haar reserves heeft toegevoegd. Beide landen zoeken meer diversificatie voor hun valutareserves en zetten daarom een gedeelte van hun dollars om in edelmetaal. Beide landen hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 meer dan duizend ton goud aan hun reserves toegevoegd als hedge tegen een eventuele waardedaling van de valutareserves.

Rusland heeft nu meer goud dan China

Rusland voegt goud aan reserves toe

Rusland begon in 2006 met goud kopen en houdt tot op de dag van vandaag vast aan deze strategie. Sinds 2014 zet de centrale bank van Rusland meer vaart achter het uitbreiden van de goudreserve, mogelijk vanwege de dreiging van economische sancties door Westerse landen. Het risico om afgesloten te worden van het internationale betaalsysteem en de mogelijkheid dat valutareserves geblokkeerd worden was voor de centrale bank reden om meer goud te kopen en om een eigen betaalsysteem te ontwikkelen voor banken.

Centrale banken zijn sinds het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis netto kopers van het gele metaal, maar de aankopen komen voor rekening van slechts een handvol landen. Naast China en Rusland hebben ook India, Kazachstan en Turkije de laatste jaren een paar grote aankopen gedaan. Westerse centrale banken zijn na 2008 gestopt met goud verkopen, maar domineren nog altijd de ranglijst van landen met de grootste officiële goudvoorraden. De Verenigde Staten hebben nog steeds het meeste edelmetaal, op afstand gevolgd door Duitsland, Italië en Frankrijk. Rusland veroverde met de aankoop van 600.00 troy ounce in januari de vijfde plaats op de ranglijst.

Rusland koopt het edelmetaal grotendeels van de goudmijnsector in eigen land. Deze aankopen gaan via commerciële banken, die het edelmetaal van de mijnen opkopen. Rusland is met een jaarlijkse productie van ongeveer 250 ton goud de derde grootste producent ter wereld.

Westerse landen hebben nog steeds de grootste goudvoorraden (Bron: Bloomberg)

3 gedachten over “Rusland voegt 18,6 ton goud aan reserves toe

 • 27 februari 2018 om 16:14
  Permalink

  De russen hebben dus voor 85 Miljard dollar aan goud liggen dit is 1/15 van het jaarlijks BNP van Rusland. Dus waar hebben we het over even ter vergelijking de ECB pompt maandelijks voor bijna 75 Miljard dollar in de Europesen economie.
  Het goud van de VS dekt op moment van schrijven 1/70 deel van de staatsschuld dit is ook niet erg veel.

  Beantwoorden
  • 28 februari 2018 om 08:40
   Permalink

   Dan zou je gevoelsmatig toch zeggen dat goud tegen de huidige prijs zwaar ondergewaardeerd is. Wat denk jij?

   Beantwoorden
  • 3 maart 2018 om 08:23
   Permalink

   Voor zover bekent is het BBP van Rusland 3735 miljard dollar daarbij aangetekend dat het gemiddeld uurloon in Rusland 25 dollar is en VS/EU 85 dollar.
   Rusland heeft zijn munt 5 maal gedekt door fysiek goud.
   Overal op de wereld worden bodemschatten meegeteld in verhouding schuld/ eigendom behalve in Rusland.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.