Rusland heeft in de eerste maand van het nieuwe jaar 31,1 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Het land beschikt nu over een goudvoorraad van 1.645,37 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. De totale goudreserve staat tegen een waarde van $62,93 miljard op de balans en vertegenwoordigt daarmee bijna 16% van de totale reserves van de centrale bank.

Centrale banken kijken sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 weer positief naar goud. Westerse centrale banken stopten met goud verkopen, terwijl opkomende economieën als China, Rusland en India honderden tonnen goud aan hun reserves toevoegden. In iets meer dan tien jaar tijd heeft de Russische centrale bank haar goudvoorraad zelfs verviervoudigd, zoals onderstaande grafiek laat zien.

goudvoorraad-rusland-jan17

Rusland blijft goud kopen, in januari kwam er opnieuw 31,1 ton bij

Rusland koopt goud

De centrale bank van Rusland ziet goud als een waardevolle diversificatie, omdat het edelmetaal vrij is van tegenpartij risico en valutarisico. De afgelopen jaren heeft het land vrijwel onafgebroken edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, ongeacht de ontwikkeling van de goudprijs.

Onderstaande grafiek laat in één oogopslag zien hoe de centrale bank van Rusland de afgelopen jaren geleidelijk het zwaartepunt van valutareserves naar goud verlegde. Vertegenwoordigde het edelmetaal tijdens het uitbreken van de crisis in 2008 slechts 2% van de totale reserves, nu is dat al 16%.

goud-valutareserve-rusland-jan17

Goud en valutareserves Rusland

Diversificatie

Centrale banken kopen goud als vorm van diversificatie tegen valutarisico. De dollar is nog steeds de wereldreservemunt, maar in een globaliserende wereld levert dat steeds meer problemen op. Om de blootstelling aan de dollar te verkleinen voegen opkomende markten andere valuta en goud aan hun reserves toe, zodat ze minder afhankelijk worden van de Amerikaanse munt.

Rusland waardeert haar goudvoorraad sinds 2006 naar de actuele goudprijs. Voor die tijd werd het gewaardeerd op een historische vaste koers van $300 per troy ounce. Ook de ECB en de People’s Bank of China waarderen het edelmetaal periodiek naar de marktwaarde, waarmee ze erkennen dat er geen koppeling meer bestaat tussen goud en geld.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via klantenservice@hollandgold.nl of bel +31(0)88-4688400.