Rusland voegt 34 ton goud aan reserves toe

De centrale bank van Rusland heeft in september 1,1 miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop sinds oktober vorig jaar. De totale omvang van de goudvoorraad komt met deze aankoop van omgerekend 34 ton uit op 1.779 ton. Dat is goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de centrale bank van Rusland al ruim 164 ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, dat is bijna 30% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is geen nieuws dat Rusland edelmetaal aan haar reserves toevoegt, maar het is wel opvallend om te zien dat het land sinds 2014 veel actiever is geworden met goud kopen.

Rusland breidt goudvoorraad verder uit

De centrale bank van Rusland zag haar reserves in september verder toenemen tot $422,77 miljard, waarvan $73,6 miljard wordt aangehouden in de vorm van goud. Dat is omgerekend 17,34% van het totaal. De centrale bank waardeert haar goudreserve iedere maand tegen de actuele goudkoers en die werd in september vastgesteld op $1.286 per troy ounce.

De eerste grafiek toont de ontwikkeling van de Russische valutareserves en goudreserves sinds 1999, waarbij de valutareserves in het blauw en de goudreserves in het geel worden afgebeeld. De tweede grafiek laat de ontwikkeling van de goudreserve in volume (blauw) en in waarde (geel) zijn.

Rusland voegt al sinds 2006 edelmetaal aan haar reserves toe als vorm van diversificatie. Dat goud kocht ze tot voor kort alleen rechtstreeks, maar vanaf november zal de centrale bank ook op edelmetaal gaan bieden via de beurs van Moskou. Daarmee legt de centrale bank als grootste afnemer van goud een solide bodem onder de goudprijs.

Goud en valutareserves Rusland sinds 1999

Goudvoorraad groeit in september naar 1.779 ton

Rusland koopt al sinds 2006 structureel goud bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.