Rusland voegt in maart 25 ton goud aan reserves toe

Rusland heeft in maart bijna 25 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de centrale bank deze week naar buiten heeft gebracht. De centrale bank kocht om precies te zijn 800.000 troy ounce goud (omgerekend 24,88 ton), waarmee de totale goudreserve van het land een omvang van 1679,58 ton bereikt heeft. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Rusland in totaal al meer dan 65 ton goud aan haar reserves toegevoegd.

De centrale bank van Rusland begon in 2006 met goud kopen, maar doet dat sinds 2014 in een veel hoger tempo. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor is de verslechterde relatie met het Westen door de ontwikkelingen in Oekraïne. Daardoor is het risico van valutareserves toegenomen, omdat die in theorie makkelijker geblokkeerd kunnen worden. Goud is een 100% verzekering tegen politiek risico, omdat de waarde niet afhankelijk is van ontwikkelingen in andere landen.

Rusland blijft goud kopen

De goudvoorraad van Rusland is in de afgelopen tien jaar vier keer zo groot geworden, want in 2007 lag er nog amper 400 ton goud in de kluis van de centrale bank. De waarde van deze reserve is door de stijging van de goudprijs nog veel meer gestegen, die nam in tien jaar tijd toe van $10 naar $67 miljard. Rusland heeft nu meer dan 16% van haar totale reserves in het edelmetaal geparkeerd, de valutareserves bestaan voor het grootste deel uit euro’s en dollars.

Centrale banken zijn als sinds het uitbreken van de financiële crisis netto kopers van goud, waarbij de centrale bank van Rusland het grootste deel van de aankopen voor haar rekening neemt. Naast Rusland zijn ook China en Kazachstan belangrijke kopers op de goudmarkt. Dat goud komt voor het grootste deel uit private goudvoorraden en nieuwe mijnbouwproductie, aangezien centrale banken de laatste jaren vrijwel geen goud meer verkopen.

Goudvoorraad Rusland blijft toenemen

Goud versus valutareserve Rusland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders