Rusland voegt in mei 15 ton goud aan reserve toe

Rusland heeft in mei 15,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. De totale goudreserve groeide naar 1.489 ton, waarmee Rusland de zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden verstevigt. Het land heeft de afgelopen tien jaar meer dan duizend ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd en is blijkbaar nog niet van plan te stoppen met goud kopen.

Door de daling van de goudkoers in de tweede helft van mei daalde de waarde van de totale goudreserve op de balans van de Russische centrale bank. Werd de voorraad in april nog gewaardeerd tegen een koers van ongeveer $1.277 per troy ounce, eind mei was dat slechts $1.210 per troy ounce.

rusland-goudreserve-jun16

Goudvoorraad Rusland blijft toenemen

Goudkoers

Ondanks de aankoop van 15,6 ton goud in mei daalde de totale waarde van de totale goudreserve op de balans naar $57,9 miljard. Dat komt omdat Rusland het edelmetaal iedere maand opnieuw tegen de actuele marktprijs waardeert.

Putin-768652Ten opzichte van de totale valutareserve van bijna $330 miljard vertegenwoordigt het gele metaal een aandeel van 15%. Dat is aanzienlijk meer dan tijdens het uitbreken van de financiële crisis in 2008, toen de Russische centrale bank slechts 2% van haar reserves in de vorm van goud bewaarde.

Door de crisis wil het land minder afhankelijk worden van dollarreserves. De Westerse sancties tegen Rusland en de waardedaling van de roebel hebben de verschuiving van dollars richting goud aanzienlijk versneld. Sindsdien is het aandeel goud in de totale reserves van Rusland gestegen van 8 naar 15 procent.

rusland-goudreserve-percentage-jun16

Rusland heeft 15% van haar reserves in edelmetaal

rusland-valutareserve-jun16

Rusland verschuift van valutareserves richting goud

China last adempauze in

Rusland en China nemen de laatste jaren het grootste deel van de totale goudaankopen door centrale banken voor hun rekening. In de tweede helft van vorig jaar heeft China meer dan 100 ton goud aan haar reserves toegevoegd, terwijl Rusland vorig jaar in totaal meer dan 200 ton aan goudstaven in de kluis legde.

Toch heeft China na tien maanden van onafgebroken goud kopen een pauze ingelast, want in mei voegde de People’s Bank of China geen edelmetaal aan haar reserves toe. China zit op een goudreserve van iets meer dan 1.800 ton en is daarmee de vijfde grootste ter wereld. Alleen de VS, Duitsland, Italië en Frankrijk beschikken volgens de World Gold Council over een grotere reserve.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders