Russisch schipt bergt 48 ton zilver uit Brits scheepswrak van WO II

Slechts één van de in totaal 85 bemanningsleden van het Britse handelsschip, de SS Gairsoppa, wist de aanval van de Duitse onderzeeër destijds te overleven. Maar ook de lading bleef intact, want de zilverbaren zijn alleen aan de oppervlakte aangetast door het zoute zeewater. Ruim zestig jaar later komt het edelmetaal eindelijk weer boven water, een waardevolle lading die bij de huidige zilverprijs ongeveer €30 miljoen waard is. Een aantal jaar geleden gaf de Britse overheid het bedrijf Odyssey Marine Exploration de taak om de gezonken SS Gairsoppa te zoeken. Dit Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in het lokaliseren van scheepswrakken, waarvoor het een geavanceerde MAK-1M sonarsysteem en een onbemande verkenningsboot gebruikt die op een diepte van 4.700 meter kunnen zoeken.

Het Russische schip 'Yuzhmorgeologiya' heeft geholpen om de lading (1.200 zilverbaren met een totaal gewicht van ongeveer 1,4 miljoen troy ounce) boven water te krijgen. Men is al vanaf 31 mei bezig om de zilverbaren uit het gezonken schip te halen en naar boven te brengen, maar de missie is nu bijna voltooid. Het zilver op de zeebodem is eigendom van de Britse overheid, omdat de lading van het schip destijds door de Britse overheid verzekerd was. In de oorlog was er geen prioriteit om het zilver uit het gezonken schip te bergen en besloot de overheid om de verzekering uit te keren.

Het Russische schip 'Yuzhmorgeologiya' bracht de zilverbaren boven water

Het Amerikaanse bedrijf zal er goed aan verdienen, want volgens het contract met de Britse overheid krijgt het bedrijf 80% van de waarde van het zilver uitgekeerd. De Britse overheid krijgt vervolgens 20% van de waarde. Het is de vraag of de zilverschat zelf opgesplitst wordt of dat het zilver aan de Britse overheid verkocht wordt en dat deze het Amerikaans bedrijf in cash betaalt. Ook is nog onduidelijk wat de vergoeding is voor de bemanning van het Russische schip, dat geholpen heeft met de berging van het edelmetaal. Volgens Reuters is het zilver verscheept naar een veilige plek op het Britse vasteland, waar het wacht om omgesmolten te worden tot nieuwe glimmende baren. De foto's laten zien dat het zilver is aangetast door het zeewater, maar dat de bulk van de lading volledig intact is gebleven.

Zilver geborgen uit Brits handelsschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders