“Gezien de toestand van het monetaire en financiële systeem doet elke particulier er verstandig aan goud te kopen”. Dat zei politicoloog en goudkenner Sander Boon vandaag in het programma Nieuws BV op Radio 1. Sander Boon legt uit dat staatsobligaties een zeer wankel fundament zijn voor ons financiële systeem, omdat de financiën van heel veel Westerse landen er niet zo florissant uitzien. Afgezet tegen de enorme obligatiebubbel is fysiek goud een veel robuuster fundament onder het internationale monetaire en financiële systeem, zo merkt Boon op.

sanderboonHet verkopen van de Nederlandse goudvoorraad vindt Sander Boon uiterst onverstandig. Tegen de huidige goudprijs zou onze goudreserve maar €22 miljard opleveren en dat is met een staatsschuld van ongeveer €480 miljard slechts een druppel op een gloeiende plaat. Ook is het maar een schijntje in verhouding tot de paar honderd miljard aan impliciete garanties die we bijvoorbeeld hebben gegeven aan Griekenland.

Goud kopen?

De Nederlandsche Bank moet volgens politicoloog Boon eigenlijk juist goud kopen, maar hij is zich ervan bewust dat politiek zeer gevoelig ligt. “Dat zou een soort motie van wantrouwen zijn ten aanzien van het huidige monetaire systeem. Nu is er nog vertrouwen in staatsobligaties als de belangrijkste monetaire reserve. Koop je goud, dan geef je daarmee in feite aan dat je daar niet veel vertrouwen meer hebt in staatsobligaties.”

Meer informatie?

Klik hier om het audiofragment met Sander Boon terug te luisteren. Hij komt aan het woord in de tweede helft van het programma, na een bespreking van het Oekraïne referendum. Sander Boon publiceerde in 2012 het boek ‘De Geldbubbel‘, dat nog altijd zeer actueel is. Hierin bespreekt hij de problematiek van ons huidige financiële systeem dat gebaseerd is op sparen in schulden.

de-geldbubbel

De Geldbubbel