Schat van 40000 zilveren munten gevonden in Jersey

De munten stammen uit de Romeinse tijd, om precies te zijn die van Julius Caesar. Volgens archeologen in deze schat van zilveren muntstukken verstopt door de Kelten, die op de vlucht waren voor troepen van Julius Caesar. De Kelten ontvluchtten het noorden van Frankrijk en namen hun vermogen mee in de vorm van zilveren muntstukken. Op het eiland Jersey werden de muntstukken ingegraven, om er anno 2012 weer uit te komen. De muntstukken zaten diep in de kleigrond en moesten met een graafmachine uitgegraven worden. Het is overigens niet voor het eerst dat er een grote schat werd gevonden op Jersey.

Jersey

Het eiland Jersey wordt vandaag de dag gezien als een belastingparadijs, vanwege de afwezigheid van BTW, de lagere inkomstenbelasting en de gunstige wetgeving ten aanzien van het erfrecht. De financiële sector van Jersey is dan ook uitgegroeid tot een aanzienlijk gedeelte van de totale economie van het eiland. Jersey is vele eeuwen deel geweest van de strijd om de heerschappij over grondgebied op het Franse vasteland tussen de Engelse en de Franse koningen, aldus Wikipedia. Gedurende deze eeuwen zijn er vele oorlogen om Jersey gevoerd, wat ook te zien is aan de vele verdedigingswerken aan de kust van het eiland.

Veilige haven

Deze grote zilvervondst van ongeveer 40.000 muntstukken bewijst maaar weer de status van veilige haven die we kunnen toekennen aan goud en zilver. Door de geschiedenis heen werden goud en zilver niet alleen gebruikt in het betalingsverkeer, maar werden ze ook erkend als spaarmiddel voor de langere termijn. Fysiek edelmetaal is duurzaam en kent geen risico van een derde partij, waardoor het dus eeuwen lang ergens kan blijven liggen zonder waarde te verliezen. Het private karakter van goud en zilver heeft natuurlijk ook een risico, want als niemand meer weet waar de schat ligt kan deze eeuwen verstopt blijven. Wie weet welke schatten er nog gevonden kunnen worden in de grond en op de zeebodem.

Goud en zilver als bescherming tegen geldontwaarding

Arabianmoney schrijft dat het ontbreken van een derde partij in een fysiek goud- of zilverbelegging vooral in deze tijd erg belangrijk is. Verschillende centrale banken zetten de geldpers aan in een poging om het huidige financiele systeem in stand te houden. Dit is niet in het belang van spaarders, die zien dat de koopkracht van hun geld uitgehold wordt.

Zilveren denarius uit de tijd van het Romeinse rijk

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo