Schuldenplafond VS geeft hint naar koersdoel goud?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat er natuurlijk ontelbaar veel verschillende factoren invloed hebben op zowel de goudprijs als op de hoeveelheid geld in circulatie. Desondanks is het interessant om de recente geschiedenis van het Amerikaanse schuldenplafond te projecteren op de goudprijs, want sinds 1997 blijken deze twee bijna hand in hand te gaan (eerste grafiek). Het schuldenplafond werd regelmatig verhoogd op het moment dat de koers van goud het schuldenplafond raakt, althans in onderstaande grafiek van Zero Hedge. In het verleden werd deze vergelijking wel vaker gemaakt op andere inteetsites, maar op deze grafiek is ook de meest recente verhoging van het plafond naar $16,4 biljoen inbegrepen.

De grafiek, die zowel de goudprijs als het schuldenplafond lineair weergeeft, laat tevens zien dat zowel de goudprijs als het schuldenplafond steeds sneller stijgen. De twee gaan hand in hand naar boven, met enige uitzonderingen in 2008 (toen er een grote deflatie dreigde na de val van Lehman Brothers) en in 2011 (toen de goudprijs heel hard begon te stijgen tot een niveau boven de $1.900 en vervolgens weer corrigeerde tot beneden de $1.600). Als we het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gebruiken als indicator voor de goudprijs komen we uit op een waarde van $1.960 voordat het plafond opnieuw verhoogd moet worden. Er zit dus ruim $200 aan opwaarts potentieel in de goudprijs volgens deze vergelijking.

Naar verwachting zal het Amerikaanse schuldenplafond van $16,4 biljoen nog dit jaar bereikt worden, waardoor we aan de hand van de eerste grafiek een koersdoel van $1.960 tot $2.000 kunnen hanteren op basis van de spilzucht van de Obama regering. Natuurlijk moeten we opmerken dat de relatie tussen de twee niet perfect is en dat deze data niets laten zien over de situatie in de jaren '70 en '80, toen de goudprijs hard omhoog en weer even snel omlaag ging. Toen was de correlatie met het schuldenplafond immers ver te zoeken (zie afbeelding 2).

Dit verhaal moet uiteraard niet worden begrepen als beleggingsadvies, daarvoor dient een belegger zich eerst vertrouwd te maken met de verschillende fundamentals die de goudmarkt sturen. Onderstaande grafek is van Zero Hedge, maar er zijn er nog veel meer te vinden via Google.

Sterke correlatie tussen goudprijs en schuldenplafond. Nieuw plafond van $16,4 biljoen zet koersdoel goud op $1.960

De correlatie vervalt als we de historische grafiek erbjj pakken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo