De goudprijs in euro is vanmiddag met een procent gedaald naar €1.090 per troy ounce. De daling is het gevolg van een teleurstellend banencijfer uit de VS, waardoor de euro meer waard werd tegenover de dollar. De wisselkoers steeg met ongeveer een procent naar bijna $1,10 per euro.

In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie nog met 2,2 procent op jaarbasis, maar door dit slechte banencijfer zou het groeipercentage over het eerste kwartaal van dit jaar wel eens lager uit kunnen vallen. Daarmee zijn er ook weer meer twijfels ontstaan over een snelle renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.

Banencijfer valt tegen

In maart werden er volgens het Amerikaanse bureau voor de statistiek 126.000 nieuwe banen toegevoegd, veel minder dan de 245.000 nieuwe banen waar een panel van economen op rekende. Het slechte banencijfer van maart volgt op een reeks van zeer goede banencijfers.

Niet alleen viel het banencijfer over de maand maart tegen, ook werden de cijfers over januari en februari sterk naar beneden herzien. Het cijfer van januari werd gecorrigeerd naar 201.000 nieuwe banen, een daling van 38.000 ten opzichte van het oorspronkelijke cijfer. Het banencijfer van februari verliest ook wat glans, want die werd van +295.000 teruggebracht naar +264.000. Daarmee ligt de gemiddelde banengroei per maand over de afgelopen drie maanden op 197.000.

goudprijs-3april2015

De daling van de goudkoers maakt het voor Europeanen weer aantrekkelijker goud te kopen. Hollandgold heeft de gouden Maple Leaf deze week extra scherp geprijsd.