South Carolina staat goud en zilver toe in betalingsverkeer

De voorstanders van de nieuwe wet stellen dat de waarde van goud en zilver stabieler zijn dan die van de dollar en dat het daarom goed is als mensen kunnen kiezen welke vorm van geld ze gebruiken. Voordat de wet kon worden aangenomen moest er één onderdeel uit worden geschrapt, namelijk dat iedereen de gouden en zilveren munten moet accepteren als betaalmiddel. Deze regel werd zodanig aangepast dat nu de vrijwillige medewerking van de ontvangende partij nodig is en dat de muntstukken geweigerd kunnen worden. Dit geeft bedrijven de gelegenheid om zelf te bepalen of ze betaling in gouden of zilveren muntstukken accepteren of niet. Omdat de waarde van gouden en zilveren munten onderhevig is aan een dagkoers moeten bedrijven ook telkens deze koersen in de gaten houden en de administratie bijwerken, extra handelingen waar niet ieder bedrijf op zit te wachten.

Bewustwording

De wetgeving die het gebruik van goud en zilver moelijk maakt in het betalingsverkeer is een stap in de goede richting (namelijk de bewustwording van de waarde van goud en zilver als betaalmiddel door de bevolking en het bedrijfsleven), maar is absoluut nog geen oplossing voor de fundamentele problemen die ons geldsysteem kent. In het beste geval zorgt de nieuwe wetgeving ervoor dat goud en zilver meer onder de mensen komen en dat er meer gedachten worden uitgewisseld over de waarde van goud en zilver. We kunnen ons goed voorstellen dat iemand die een tweedehands auto wil kopen met een paar gouden en zilveren muntstukken eerst de verkoper van de auto zal moeten overtuigen van de waarde die deze edelmetalen hebben. Deze discussie alleen al – ongeacht de uitkomst – wordt naar onze mening nog te weinig gevoerd, ook in ons land.

Belastingen op goud en zilver geen obstakel meer

In het wetsvoorstel wordt ook de zogeheten 'sales tax' afgeschaft voor de gouden en zilveren muntstukken die gebruikt mogen worden als betaalmiddel (dus muntstukken geslagen door de U.S. Mint). Door de belastingen op het edelmetaal af te schaffen wordt een significante barrière verbroken die het ruilen van gouden en zilveren muntstukken in de weg stond. Daarmee volgt South Carolina de staat Utah, die eerder al wetgeving invoerde om goud en zilver terug te brengen in het betalingsverkeer naast de dollar. Ook in andere staten, waaronder North Carolina, wordt inmiddels de discussie gevoerd om gouden en zilveren muntstukken terug te brengen in het betalingsverkeer en de belastingen te schrappen die normaal van toepassing zouden zijn als iemand zijn goud of zilver met winst verkoopt.

Historie

De VS hanteerde vroeger met de 'Coinage Act' een geldsysteem dat was gebaseerd op gouden en zilveren muntstukken. De waarde van de dollar was gelijk aan de intrinsieke waarde, namelijk een zilveren muntstuk met een gewicht van 27 gram en een zilvergehalte van ongeveer 24,1 gram. Sinds 1971 is de laatste koppeling tussen goud en de Amerikaanse dollar verbroken en hebben de oude zilveren en gouden muntstukken een veel hogere intrinsieke dan nominale waarde gekregen. Deze munten verdwenen dan ook snel uit circulatie.

De Amerikaanse munt bleef nog wel speciale 1 troy ounce muntstukken slaan om te voldoen aan de behoefte van goud en zilver als onderdeel in een beleggingsportefeuille. Deze munten hebben een hoge zuiverheid en zijn eigenlijk niet bedoeld voor gebruik als geld. Dat men deze rol er toch graag weer aan toe wil kennen heeft alles te maken met de manier waarop de ongedekte dollar (en andere valuta) aan waarde verliezen door slecht beleid van overheden en centrale bankiers.

Amerikaanse gouden en zilveren beleggingsmunten mogen in South Carolina gebruikt worden in het betalingsverkeer

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo