Speculanten gaan massaal short op goud

Speculanten gaan massaal short op goud, zo blijkt uit onderstaande grafiek van Bloomberg. Het aantal uitstaande contracten is de afgelopen negen jaar nog nooit zo hoog geweest als nu! Er staan inmiddels ~140.000 contracten voor levering van goud open, goed voor een totaal volume van 14 miljoen troy ounce aan digitaal goud. We noemen het maar digitaal goud, want slechts een fractie hiervan zal ooit in fysieke vorm uitgeleverd worden. Toch is het leuk om te weten dat de uitlevering van alle 140.000 contracten een stapel goud oplevert met een gewicht van 435 ton (meer dan de actuele goudvoorraad van landen als Portugal of Turkije).

Wat onderstaande grafiek laat zien is dat speculanten een verdere prijsdaling van goud verwachten. Is de goudprijs aan het einde van de looptijd van een contract lager dan op het moment waarop het contract werd afgesloten, dan kunnen speculanten de winst in hun zak steken. Door steeds meer beloftes goud aan te bieden kunnen speculanten de ‘goudprijs’ onderuit drukken. Een belofte op goud wordt immers minder schaars en daardoor minder waardevol. Sinds het begin van dit jaar hebben speculanten de markt succesvol weten te bespelen. De goudprijs is in 2013 al met ongeveer 23% gezakt. Gemeten vanaf de top van oktober vorig jaar (€1.380 per troy ounce) is de prijsdaling zelfs 29% geweest.

GOLD-speculative-short-positions-at-Record-High-07122013-lg

Speculanten gaan massaal short op goud!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Speculanten gaan massaal short op goud

  • Het wordt tijd dat de papieren Comex haar status verliest en de fysieke Shanghai Gold Exchange de nieuwe standaard wordt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo