De goudprijs is de afgelopen weken flink gestegen en staat nu al 11% hoger dan aan het begin van dit jaar. In dollars is de prijs van goud dit jaar al bijna 17% gestegen. Onrust op de aandelenmarkt, zorgen over de degelijkheid van de Europese bankensector en de dreiging van een nog lagere rente zijn de belangrijkste factoren die een vlucht richting goud uitlokken. Het edelmetaal wordt gezien als een veilige haven, omdat het geen tegenpartij risico kent en omdat het een manier is om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren.

Door haar unieke eigenschappen is fysiek goud een goede diversificatie in een goed gespreide beleggingsportefeuille. De goudprijs steeg afgelopen week naar €1.100 per troy ounce, het hoogste niveau in een jaar tijd. In dollars brak de goudkoers zelfs door de $1.200 per troy ounce, waarmee de neerwaartse trendlijn van de afgelopen twee jaar doorbroken werd.

goldbars

Vraag naar goud is de afgelopen weken sterk toegenomen

Goud kopen weer interessant

Door de toegenomen onzekerheid wordt goud kopen weer gezien als een alternatieve vorm van sparen of beleggen. “Beleggers zien plotseling weer risico’s op de financiële markten, vergelijkbaar met wat er in 2008 gebeurde”, zo verklaarde vermogensbeheerder Robert Cohen van Scotiabank tegenover het Canadese CTV News. Volgens hem zou een goed gespreide beleggingsportefeuille – afhankelijk van persoonlijke voorkeuren – een weging van 5 tot 20 procent in goud moeten hebben.

De goudkoers verkeerde al twee jaar in een negatieve trend, waardoor bij veel beleggers en spaarders de interesse wegzakte. Maar door de onrust op de financiële markten ziet men goud weer als een interessant alternatief. Dat merken ze ook bij de Perth Mint in Australië, het munthuis dat beleggingsgoud en -zilver produceert voor de Australische en Aziatische markt. “De verkopen zijn met een factor vier gestegen ten opzichte van een week eerder. Vrijdagochtend kwam er een nieuwe klant binnen die voor een miljoen Australische dollars aan goud kocht”, zo verklaarde Bron Suchecki van de Perth Mint tegenover het Australische ABC News.

Ook in Nederland is de vraag naar goud en zilver de afgelopen week explosief gestegen. Vincent Kersten van Hollandgold zei in een reactie op de gestegen goudverkopen in Australië het volgende: “Ook bij ons is de omzet de afgelopen week met een factor vier tot vijf gestegen. We zien ook opvallend veel nieuwe klanten die voor het eerst goud kopen bij Hollandgold.”

hollandgold-logo