Thomson Reuters GFMS verwacht hogere goudprijs

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

De goudprijs zal in het tweede helft van dit jaar weer in een opwaartse trend komen, dat schrijft Thomson Reuters GFMS in haar kwartaalrapport over de goudmarkt. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het onderzoeksbureau een koers van gemiddeld $1.135 per troy ounce, die in het vierde kwartaal verder op zal lopen naar gemiddeld $1.175 per troy ounce.

De stijging van de goudkoers zal volgens Thomson Reuters GFMS ook in 2016 nog aanhouden. Door een toenemende vraag naar fysiek goud kan de koers volgend jaar verder oplopen richting de $1.250 per troy ounce. Het is een zeer positief geluid in vergelijking met de overwegend negatieve koersdoelen van Goldman Sachs, ABN Amro, Société Générale en Deutsche Bank. Deze banken voorzien allemaal juist een verdere daling van de goudkoers tot onder de $1.000 per troy ounce.

Het positieve vooruitzicht van Thomson Reuters GFMS is gebaseerd op de verwachting dat al het slechte nieuws over goud, zoals vraaguitval in China en de verwachting van een renteverhoging door de Federal Reserve, reeds in de koersen verwerkt zitten. In zeer korte tijd daalde de goudprijs tot onder de $1.100 per troy ounce, dat is in dollars gemeten het laagste niveau in vijf jaar tijd.

gfms-world-gold-supply-demand

Wereldwijde vraag en aanbod van goud (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Minder vraag naar fysiek goud

Onderzoeksbureau Thomson Reuters GFMS registreerde in het tweede kwartaal een 12% daling in de vraag naar munten en baren en een daling van 9% in de markt voor gouden juwelen (ten opzichte van een jaar geleden). Daarmee kwam de totale vraag naar goud uit op het laagste niveau sinds 2009.

gfms-market-share-q2-2015

Totale vraag naar goud per sector (Bron: Thomson Reuters GFMS)

China

De daling is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan China, waar beleggers de voorkeur gaven aan Chinese aandelen boven het gele edelmetaal. De vraag naar goudbaren en gouden munten daalde er in het tweede kwartaal naar 35 ton, een daling van 26% ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar juwelen in China ging in het afgelopen kwartaal met 23% onderuit naar 102 ton. De volgende grafiek laat de dalende vraag naar goud op de Chinese goudmarkt zien. Het vooruizicht voor de Chinese goudmarkt zal voor een belangrijk deel bepaald worden door de ontwikkeling van de Chinese aandelenmarkt.

gfms-china-jewellery-investment

Chinese goudmarkt doet een stapje terug (Bron: Thomson Reuters GFMS)

India

Waar de Chinese goudmarkt teleurstelde deed de Indiase goudmarkt het juist beter dan verwacht. De vraag naar juwelen steeg in het tweede kwartaal naar 158,2 ton, een toename van 2,5% ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar goudbaren en munten bleef in het tweede kwartaal stabiel op een volume van 49,5 ton.

De eerste twee kwartalen van dit jaar hielden China en India elkaar goed in evenwicht met een totale goudvraag van respectievelijk 394,1 en 391,9 ton. Het vooruitzicht voor de Indiase goudmarkt wordt volgens GFMS voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de oogst. Bij een goede oogst houden Indiase boeren meer geld over om goud te kopen. Het Indiase platteland neemt ongeveer tweederde van de totale goudvraag van het land voor haar rekening.

gfms-india-jewellery-investment

Indiase goudmarkt trekt weer aan (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Europa

De vraag naar goud in Europa trok in het tweede kwartaal aan, wat voor een groot deel te verklaren valt door de problemen in Griekenland. De dreiging van een Griekse exit uit de eurozone spoorde veel beleggers en spaarders aan tot goud kopen. Op het Europese continent waren vooral gouden munten populair, zo blijkt uit de cijfers die Thomson Reuters GFMS verzamelde.

De vraag naar gouden munten was in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd 21% groter dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar in Europa was sprake van een toename van maar liefst 73%. Zoals het onderstaande cirkeldiagram laat zien werd de helft van alle verkochte gouden munten in het tweede kwartaal in Europa verkocht.

gfms-gold-coin-sales-region

Vooral in Europa werden veel gouden munten gekocht (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Om de wereldwijde verkoop van gouden munten in perspectief te plaatsen heeft GFMS de cijfers van alle munthuizen over de afgelopen jaren verzameld. Daaruit blijkt dat er in het verleden soms nog veel meer gouden munten verkocht werden.

gfms-gold-coin-sales-volume

Verkoop gouden munten per kwartaal (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders