Turkije blijft goud aan reserves toevoegen

De officiële goudvoorraad van Turkije is dit jaar al met 3,8 miljoen troy ounce toegenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het IMF. Daarmee behoort ze tot de top drie van landen die dit jaar het meeste goud kopen. En ook al komt slechts een gedeelte van die 3,8 miljoen troy ounce voor rekening van de centrale bank – de goudvoorraden onder beheer van commerciële banken worden in Turkije ook meegeteld – dan nog behoort het land dit jaar tot de grootste afnemers van het edelmetaal.

Ook voor de Turkse centrale bank dient de goudvoorraad als een vorm van diversificatie, omdat het edelmetaal bescherming biedt tegen economische en politieke risico’s. Het is dan ook niet opvallend dat het land juist nu haar goudvoorraad versterkt, in een tijdperk waarin de geopolitieke spanningen oplopen en de traditionele banden tussen Turkije en het Westen onder druk staan.

Volgens sommige analisten probeert Turkije zich in te dekken tegen toenemende politieke en economische onzekerheid. Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar zijn de relaties met het Westen niet bepaald beter geworden. Daardoor is het land meer op zichzelf aangewezen en wil ze meer financiële buffers opbouwen om tegenvallers op te vangen.

De afgelopen drie jaar is de totale goudvoorraad van Turkije – inclusief het goud op de balans van commerciële banken – meer dan verviervoudigd. Een groot deel daarvan komt voor rekening van commerciële banken, die opslag van edelmetaal als dienst aanbieden aan hun klanten. Dit jaar lanceerde de Turkse regering zelfs een nieuwe campagne, waarmee de bevolking werd aangespoord het goud naar de bank te brengen.

Goudvoorraad Turkije is de laatste jaren sterk toegenomen (Bron: Trading Economics)

Turkije stimuleert goud kopen

In december vorig jaar deed president Erdogan nog een oproep aan zijn bevolking om vreemde valuta om te wisselen voor Turkse lira en goud. Aan die oproep werd gehoor gegeven, want cijfers van de Turkse Banking Regulation and Supervision Agency lieten zien dat  de totale waarde van al het goud in bankkluizen in december met 33% was toegenomen.

Dat Turkije een belangrijke rol toekent aan goud blijkt ook wel uit het feit dat de centrale bank in april het eerste recht kreeg om de binnenlandse productie van goud op te kopen. Indien de centrale bank dat wil kan ze dus al het goud uit de eigen goudmijnsector kopen, nog voordat de mijnen de kans krijgen het edelmetaal aan andere partijen aan te bieden. Daarmee werd het signaal afgegeven dat het edelmetaal voor Turkije een strategische reserve is, die gebruikt kan worden op het moment dat de omstandigheden daarom vragen.

Analist Cagdas Kucukemiroglu van Metals Focus verklaarde tegenover Bloomberg dat Turkije goud ziet als een belangrijk onderdeel van de reserves en dat president Erdogan bijzonder pro-goud en anti-dollar is. Het land staat op de elfde plaats van landen met de grootste goudvoorraden, maar dat cijfer wordt dus enigszins vertekend door de private goudvoorraden die door banken beheerd worden.

Volgens analist Matthew Turner van de Macquarie Group heeft de centrale bank zelf dit jaar ongeveer 1,1 miljoen troy ounce goud gekocht, goed voor een top drie notering naast de aankoop van 5,3 miljoen troy ounce door Rusland en 1 miljoen troy ounce door Kazachstan.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Turkije blijft goud aan reserves toevoegen

  • Poppenkast

    Duidelijk is dat Erdogan de $ niet vertrouwd en ook uit rancune goud koopt. Wanneer de Turkse Lira blijft zakken, zal de goudvoorraad in $ meer waard worden.Voorts wekt de forse aankoop van de Centrale Bank vertrouwen bij de bevolking. Dat heeft Erdogan nodig, want de bevolking begint door de steeds waardeloze Turkse LIra al te morren. Ondertussen worden de miljoenen Syrische vluchtelingen uitgebuit via schamele beloningen, welke de Turkse bevolking benadeeld. Dit nu kan de positie van Erdogan aantasten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders