Turkije verkoopt voor $1,3 miljard aan goud aan Iran

Het handelsbalanstekort van Turkije liep terug van $10,26 miljard in juni vorig jaar naar $7,18 miljard in juni dit jaar, lager dan het voorspelde tekort van $8 miljard uit een peiling van Reuters. Met de laatste verkoop van $1,3 miljard aan fysiek goud aan Iran komt de totale goudexport van Turkije over dit jaar uit op $4,4 miljard. Volgens het Turkse bureau voor de statistiek zijn er geen aanwijzingen dat het verkochte goud gebruikt wordt als middel om olie of gas af te rekenen. Daarmee spreekt het de berichten in de media tegen, die stellen dat het goud wel voor dat doeleinde wordt gebruikt.

Iran werd eerder dit jaar afgesloten van het inteationale banksysteem, waardoor het meer problemen heeft met het verrichten van betalingen in inteationale handel. Daarom zoekt Iran steeds meer toevlucht in edelmetaal, dat ook gebruikt kan worden in het inteationale betalingsverkeer. Iran rekende de goudaankoop grotendeels af in cash, maar het is niet duidelijk om welke valuta het ging.

Turkije importeerde in 2011 ongeveer 200.000 vaten ruwe olie uit Iran, maar schroefde de import dit jaar flink terug onder druk van de Amerikaanse sancties. De export van Turkije naar Iran is het afgelopen jaar flink toegenomen en kwam in juni uit op $1,6 miljard. Dat was een toename van 471,2% ten opzichte van een jaar eerder. Zodra de export van het goud aan Iran niet wordt meegerekend komt de jaarlijkse toename van de export uit op 4%, terwijl de import een jaarlijkse daling van 10% liet zien.

Om het handelsbalanstekort te verkleinen gebruikt de Turkse centrale bank sinds 2010 verschillende instrumenten, zoals dagelijkse liquiditeitsinjecties, verhoogde kapitaalseisen voor de banken en aanpassingen in de tarieven voor het lenen en uitlenen van geld. Tegenover een groeiende export van Turkije naar Iran staat een dalende export naar de Europese Unie. Was die in juni vorig jaar nog goed voor 48,2% van de totale export van het land, in diezelfde maand van dit jaar kwam het totaal uit op 37,1%.

Turkije verkleint tekort op de handelsbalans met aanzienlijke goudverkopen aan Iran

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *