Turkije voegde vorig jaar 127 ton goud aan reserves toe

Turkije heeft het afgelopen jaar 127,7 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Turkse centrale bank. In een jaar tijd groeide de totale goudreserve van 377 naar 504,7 ton, waarmee de voorraad weer terug is op het niveau van eind 2015. Een gedeelte van die stijging komt voor rekening van goudaankopen door de centrale bank, maar het cijfer wordt opgeblazen door goudvoorraden van particulieren die in bewaring liggen bij commerciële banken. Deze private goudbezittingen worden sinds een paar jaar namelijk meegeteld in de totale publieke goudvoorraad.

Onderstaande grafiek laat zien dat Turkije het afgelopen jaar veel geïnvesteerd heeft in het edelmetaal. Het land probeert net als China en Rusland haar goudreserves verder uit te breiden. Ook kreeg de Turkse centrale bank het afgelopen jaar het exclusieve recht om de binnenlandse goudproductie op te kopen, een maatregel die past binnen de strategie van het uitbreiden van de goudreserve.

Turkije breidt goudvoorraad verder uit

Eind 2016 riep de Turkse president Erdogan zijn bevolking op om dollars om te wisselen voor Turkse lira en goud, een oproep waar de Turken blijkbaar gehoor aan hebben gegeven. Dat besluit kwam mede tot stand door de mislukte staatsgreep eerder dat jaar. Sindsdien zijn de relaties met het Westen niet bepaald beter geworden. Daardoor neemt het land het zekere voor het onzekere en bouwt ze meer financiële buffers op om tegenvallers op te vangen.

Veel niet-Westerse landen hebben de afgelopen jaren goud aan hun reserves toegevoegd, omdat het edelmetaal bescherming biedt tegen economische en politieke risico’s en omdat het landen minder kwetsbaar maakt voor economische sancties. In tegenstelling tot valutareserves kunnen goudreserves onder alle omstandigheden gemobiliseerd worden.

Turkije voegde vorig jaar 127 ton goud aan reserves toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.