UBS: Oplopende inflatie gunstig voor goud

De goudprijs is dit jaar al bijna 7% gestegen, maar een oplopende inflatie en meer politieke onzekerheid kan de prijs nog verder doen stijgen. Dat zegt analist Dominic Schnider van het Zwitserse UBS in een interview met CNBC. Hij verwacht dat de prijs van het edelmetaal dit jaar verder zal oplopen tot $1.300 per troy ounce.

“Er zijn best veel onzekerheden in de markt. De inflatie zal sneller stijgen dan de rente en dat is gunstig voor zogeheten ‘hard assets’. Daar komt bij dat we de dollar in brede zin weer zien verzwakken. Deze combinatie kan de prijzen doen stijgen.”

Federal Reserve

De goudprijs begon eind vorig jaar in de aanloop naar de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank te dalen, maar sindsdien zit de prijs van het edelmetaal weer in de lift. Dat komt omdat het ongunstige effect van een stijgende rente overschaduwd wordt door een snelle stijging van de inflatie.

Beleggers kijken dan ook vol verwachting uit naar de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. In het kader van transparantie zal ze in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vragen beantwoorden over het monetaire beleid. Beleggers verwachten meer duidelijkheid te krijgen over het tempo van renteverhogingen van de Federal Reserve.

“De economie zal dit jaar naar verwachting weer wat sneller groeien dan vorig jaar, maar het zal niet veel zijn. Je kunt zeggen dat Trump veel fiscale stimulering zal brengen en dat daarmee de economische groei met vier procentpunt zal stijgen, maar wij achten dat onwaarschijnlijk. We moeten eerst maar eens zien dat die voorgestelde maatregelen door het Amerikaanse Congres komen.”

Dominic Schnider verwacht dat de Federal Reserve door alle onzekerheid meer tijd zal nemen voor een normalisering van de rente. Een te snelle stijging van de rente zal niet alleen de binnenlandse economische groei afremmen, ook kan het de exportpositie van Amerikaanse bedrijven nadelig beïnvloeden. Bij een hogere rente stijgt immers de waarde van de dollar.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *