UBS raadt aan goud te kopen op $1.200 per troy ounce

Het Zwitserse UBS raadt haar klanten aan goud te kopen als de prijs verder zakt tot ongeveer $1.200 per troy ounce. Analist Wayne Gordon verwacht dat de reële rente op korte termijn zijwaarts zal bewegen, waardoor de goudprijs rond het huidige prijsniveau van $1.200 tot $1.300 per troy ounce zal blijven schommelen. Daarmee is het volgens hem interessant om goud te kopen bij een koers van ongeveer $1.200 per troy ounce en winst te nemen als de prijs weer naar een niveau van $1.300 per troy ounce stijgt.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de goudprijs nog met 9% door oplopende geopolitieke spanningen en onzekerheid over de verkiezingen in Europa. Maar nu een aantal van die verkiezingen achter de rug zijn en centrale banken hun voornemens hebben uitgesproken om de rente te verhogen is de goudprijs weer in een neerwaartse trend terechtgekomen. Door de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar staat de goudprijs in onze valuta momenteel zelfs lager dan begin dit jaar.

Tegen de huidige waardering is goud volgens UBS erg interessant als een vorm van hedge in de beleggingsportefeuille. Zeker als de arbeidsmarkt en de economie in de Verenigde Staten dit jaar toch weinig verbetering laten zien, aldus de analist van UBS.

Goudprijs stabiliseert

Op dit moment houden de positieve en de negatieve invloeden op de goudprijs elkaar nog in evenwicht. Een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve en het voornemen van de ECB om het stimuleringsprogramma af te bouwen hebben gezorgd voor een sterke stijging van de rente op staatsobligaties. Zo leveren Duitse 10-jaars leningen op het moment van schrijven een rendement van een half procent, terwijl het rendement vorig jaar geleden nog negatief was. Ook loopt de rente op Amerikaanse staatsobligaties de laatste maanden weer verder op.

Een stijging van de rente is op zichzelf meestal ongunstig voor goud, maar als tegelijkertijd ook de inflatie oploopt wordt dat effect weer teniet gedaan. Daarom kijken beleggers bij voorkeur naar de ontwikkeling van de reële rente, de rente na correctie voor geldontwaarding. Dat de goudprijs daar sterk op reageert blijkt ook wel uit de volgende grafiek, die de omgekeerde relatie tussen goud en Amerikaanse staatsobligaties laat zien.

bonds-versus-goldprice

Ontwikkeling goudprijs versus Amerikaanse 10-jaars rente (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *