‘Uitblijven renteverhoging gunstig voor goudprijs’

Het uitblijven van een renteverhoging door de Federal Reserve zal gunstig uitpakken voor goud. De World Gold Council schrijft in een nieuw rapport dat een verandering van verkrappend naar neutraal monetair beleid historisch gezien meestal een positieve impact heeft gehad op de goudprijs, ook al was dat effect niet altijd direct zichtbaar. Gecombineerd met de verwachting dat de dollar niet veel verder in waarde zal stijgen concludeert de World Gold Council dat goud nog steeds aantrekkelijk blijft voor beleggers.

De afgelopen jaren heeft de Amerikaanse centrale bank de rente gestaag verhoogd. Daardoor steeg de waarde van de dollar en kwam de goudprijs onder druk te staan. Als de Federal Reserve dit jaar inderdaad afziet van een verdere renteverhoging, dan zal dat volgens de belangenorganisatie van de goudsector een positieve invloed hebben op de prijs van het edelmetaal. De World Gold Council zegt daar het volgende over in haar rapport:

“Als de Federal Reserve inderdaad een meer voorzichtige houding aanneemt en de dollar binnen haar bandbreedte blijft, dan zal dit waarschijnlijk een deel van de tegenwind wegnemen waar goud in 2018 mee te maken had. Daarnaast zijn er een aantal potentiële risico’s voor de wereldwijde financiële markten, waaronder het langzame economische herstel, het afvlakken van de rentecurve, de hoge waardering van de aandelenmarkt, verslechterde kredietvoorwaarden en de onzekerheid omtrent de Brexit.”

Verschillende factoren beïnvloeden goudprijs (Bron: World Gold Council)

Federal Reserve doet stapje terug

Nu de onzekerheid over de economische groei toeneemt en de Amerikaanse centrale bank een stap terug doet komt het edelmetaal opnieuw in de belangstelling te staan. De World Gold Council maakt een vergelijking met de periode van 1999 tot 2001 en die van 2004 tot 2007, waarin de Amerikaanse centrale bank ook stopte met het verhogen van de rente. In het eerste geval duurde het een jaar voordat goud een positief resultaat liet zien, terwijl het edelmetaal in het tweede geval direct rendement opleverde.

Vergelijken we het rendement van goud met dat van aandelen, obligaties en grondstoffen, dan zien we dat het edelmetaal met name in de periode van 2004 tot 2007 profiteerde van een verandering in het rentebeleid. In de periode van 1999 tot 2001 was het rendement van goud minder indrukwekkend. Amerikaanse staatsobligaties en bedrijfsobligaties deden het toen beter dan het edelmetaal, zoals onderstaand overzicht laat zien.

Rendement van verschillende beleggingen na rentepauze Fed (Bron: World Gold Council)

Wat betekent dit voor de goudprijs?

Wanneer de centrale bank stopt met het verhogen van de rente is dat meestal gunstig voor goud, aldus de World Gold Council. Zeker wanneer de markt ziet dat de ‘rentepauze’ langer duurt en dat zelfs een renteverlaging niet meer wordt uitgesloten. Daarvan zien we nu al de eerste aanwijzingen. Volgens Stephen Moore, kandidaat voor de raad van bestuur van de Federal Reserve, zou de centrale bank de rente zelfs direct met een half procentpunt moeten verlagen. Ook Janet Yellen, oud-voorzitter van de centrale bank, sluit een renteverlaging niet uit.

Markt houdt zelfs rekening met een renteverlaging (Bron: World Gold Council)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Disclaimer: Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *